Super C Sap

Op een mooie vrijdagmiddag lunchen Pieter en ik bij onze favoriete koffiebar van Delft, “Kek” http://www.kekdelft.nl. Hier hebben ze zoveel lekkere verse producten en niet te vergeten cappuccino met soya-melk, daar word ik echt heel blij van.

Super gezond

Een extra grote verrassing was de Super C Boost. Een heerlijk sapje die ik bestelde omdat ik een beetje grieperig was. En omdat iedereen in deze maanden wel wat extra vitamientjes kan gebruiken hebben we het sapje proberen na te maken. Op de kaart stonden de  volgende drie ingrediënten:

  1. Wortels: vol vitamine A,C,D,E en K. Wortels bevatten Beta-Caroteen wat onder andere zorgt voor een gezonde huid en je beschermt tegen vrije radicalen.
  2. Appels: bevatten antioxidanten, vezels en zitten vol vitamine C. Eet een appel wel met schil, daar bevinden zich de meeste vitamine. (Ik eet trouwens zelf nooit appels, want ik lust ze niet. Verborgen in een sapje lukt het wel.)
  3. Sinaasappel: Natuurlijk bomvol vitamine C  tevens bevatten ze vitamine A en B1 is sinaasappelsap goed tegen hart-vaatziekten.

Simpel dachten we, maar zonder slowjuicer of sapcentrifuge is het toch een behoorlijke uitdaging.

Bereiding:

Neem twee grote appels, drie middelgrote wortels en 10 à 12 sinaasappels (voor ongeveer een liter sap). Snijd alles in kleine stukjes. Heb je een slow juicer? Dan heb je geluk. Ik heb alles in de blender met opzetstuk-zeef gepureerd, totdat er alleen nog sap overbleef. Dit betekent dat ik ongeveer 4x alles over en weer heb gegoten van blender naar waterkan. schenk er af en toe een beetje water bij omdat de blender snel vastloopt door de wortels. En tadaa een heerlijk gezond sapje.


Vitamine:

Vitamine A (retinol), een vet oplosbare vitamine, is betrokken bij de weerstand. Het wordt daarom ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Daarnaast speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

Vitamine B1 (thiamine), maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. B vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.

Vitamine C (ascorbinezuur), een wateroplosbare vitamine, is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is verder een antioxidant en beschermt het lichaam samen met vitamine E tegen vrije radicalen. Vrije radicalen spelen een rol bij verouderingsprocessen.

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine E (tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen

Vitamine K, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor de bloedstolling, maar ook voor de botstofwisseling.

Liefs Shirley & Pieter

2 gedachtes over “Super C Sap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s