Karibu Kenia

Het land van Simba, Pumba en de prachtige safari’s. Het land van eindeloze vlaktes, hoge bergen en prachtige meren. Het land waar mensen €1,50 per dag verdienen en waar het meeste vuilnis op straat ligt dat ik ooit heb gezien.

Na aankomst in het chaotische Nairobi vertrokken wij meteen naar wildebeest eco-camp net iets buiten de stad. Een super relaxte camping, voor €12,- p.p kun je hier een tentje huren en de grote verrassing was het heerlijke zwembad dat erbij zit. Bij de camping hebben we een mountainbike gehuurd en zijn we naar het David Sheldrick Elephant Orphanage gefietst. Berg op en berg af, zo kregen we alvast een voorproefje van de schattige Afrikaanse olifantjes.

Dan is het eindelijk tijd voor de echte safari, die maar liefst elf dagen gaat duren. We hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar ik hoop stiekem dat Kenia nog beter zal zijn dan hetgeen dat ik al in Zuid-Afrika heb mogen ervaren. In een gezellig camper busje met roof-top rijden we het eerste National Park Massaai Mara in. We kunnen op onze eerste avond safari al veel dieren van ons lijstje afstrepen. We zien een groep leeuwinnen met kleintjes en een jachtluipaard, maar dan alleen z’n hoofd. Dit hoofd alleen was al goed voor 100 wazige foto’s. Na de ochtend safari van de volgende morgen, gaan we onverwachts naar een Massaai Mara dorp. Ongeveer 1% van de totale bevolking in Kenia is Massaai. De traditionele stam leeft hier in huisjes van gedroogde poep en modder zoals ze dat al duizenden jaren doen. We betalen met ons laatste geld de entrée van €10,-, dit geld is bedoeld om het dorp te steunen en voor scholing voor de kinderen. Een klein probleempje was de gedwongen souvenir verkoop. Als we vredig het huis van een Massaai verlaten worden we omsingelt door 5 donkere mannen die tegelijk armbandjes en kettinkjes onder hun rokken vandaan toveren. Voor we het weten heb ik een armband om en Pieter een ketting, of we deze willen kopen voor de schappelijke prijs van $35,-, pardon?! Het opperhoofd heeft het zelf gemaakt. Waarschijnlijk heeft hij die andere 5000 precies dezelfde exemplaren, die overal te koop zijn ook zelf gemaakt. Enfin het probleem is dat we geen cent meer op zak hebben en eerlijk gezegd ben ik daar op dat moment erg blij mee. Pieter weet een deal te sluiten door zijn oude, goedkope horloge te verruilen tegen de ketting.

Het volgende avontuur volgt al snel als we richting Lake Nakuru rijden. De regen heeft ervoor gezorgd dat de wegen zijn veranderd in modderpoelen. Na ongeveer een half uur rijden staan we voor een keuze, links een redelijk fatsoenlijke weg, maar deze is versperd met takken en mannen die geld willen en rechts een ontzettend diepe modderpoel. Er rijdt een busje voor ons en die trotseert de modderpoel, zijn auto kantelt wel bijna omver maar toch hij redt het. Onze beurt, ik zie het niet heel erg zitten om in het busje te blijven, dus ik stap uit. Één van de mannen komt naar mij toe lopen en verteld mij dat ze geld voor de goede weg willen omdat de overheid er niet voor zorgt dat de wegen begaanbaar zijn. Dit zorgt ervoor dat de auto’s steeds verder op hun grondgebied gaan rijden en dat proberen ze op deze manier tegen te gaan. Intussen staat onze bus heel erg diep in de modder vast en zie ik Pieter modderworstelen. Iedereen probeert met man en macht het busje vrij te krijgen, na een poosje lukt het en kunnen we onze weg vervolgen.

Lake Nakuru, een relatief klein national park aan een prachtig meer. Normaal gesproken het leefgebied van duizenden flamigo’s en pelikanen. Op het moment dat wij daar waren zaten er welgeteld tien. Ook mooi, maar toch ook een beetje jammer. We worden gelukkig een stukje verderop getrakteerd door een leeuwin die rustig in een grote boom ligt en een witte neushoorn die aan een meertje staat te grazen. Vanaf Lake Nakuru rijden we in één lange rit door naar Amboselli. De volgende ochtend zien we vanuit onze banda (hutje) de besneeuwde top van de Kilimanjaro: de hoogste berg van Afrika. We rijden die dag super rustig door Amboselli en nemen de tijd om te genieten van de vele olifanten families, nijlpaarden en visarenden die hier leven.

Tijd voor Tanzania, nog drie parken te gaan en al zo veel moois gezien. Een heel klein nadeel aan deze lange safari is dat we elke dag dezelfde lunchbox krijgen incl: banaan, witte boterham met boter en komkommer, koekjes en een stuk gebraden kip, ik wil niet klagen maar na een aantal dagen konden we het doosje met inhoud niet meer zien of ruiken. We komen met een pendelbusje aan in Arusha. Arusha is het middelpunt van Oost-Afrika en telt ongeveer drie miljoen inwoners. Ons hotel staat midden in een typisch Afrikaanse buurt, mega druk en een stukje fruit gaan kopen is dan voor ons ook al een heel avontuur. Het is een gevoel van intimidatie en ongemakkelijkheid als iedereen constant naar je kijkt.

Vanuit Arusha rijden we via het Ngorongoro reservaat door naar het Serengeti National Park. Na een aantal kilometer in het park te hebben gereden worden we verrast met een uitzicht van miljoenen gnoe’s. De gnoe’s die een aantal maanden geleden vanuit Masaai Mara naar Serengeti zijn gemigreerd, staan op de eindeloze vlaktes rustig te grazen.

Een absolute aanrader wat betreft safari parken is de Ngorongoro Krater. De krater is vrij groot maar in vergelijking met de andere parken is dit een erg overzichtelijke plaats. Je kunt hier bijna alle grote Afrikaanse dieren spotten, behalve het luipaard. Wij zagen een groep van veertien leeuwinnen, een leeuwin op gefaalde jacht en een leeuw op een leeuwin om het netjes te formuleren.

Wij vonden het verbazingwekkend hoe verschillend de landschappen steeds weer waren en dat het dus na elf dagen nog niet begon te vervelen. We hebben super veel gezien en toch ook een beetje geluk gehad. Ik ben erg blij dat we dit samen hebben mogen meemaken.

Wij boekten onze safari via: http://www.safaribookings.com een goede vergelijkingswebsite waarin je al je wensen kunt ingeven. Wij betaalde voor elf dagen €1350,-p.p incl alle maaltijden en budget/kampeer accomodaties. De organisatie waar wij mee gingen kun je vinden op: http://www.adventurethreesixtykenya.com

Only when the last tree had died, the last river has been poisoned and the last fish has been caught will we realize that we cannot eat money.

Drie weken in Kenia en onze kijk op dit land verandert dagelijks van prachtig naar triest en andersom. Achter al het moois zit ook een andere zijde. De kant van armoede, criminaliteit en corruptie. De dorpen zijn vuil en de huizen zijn gemaakt van karton en golfplaten, de straten zijn geen straten maar modderwegen. Als blanke word je constant lastig gevallen om iets te kopen of om gewoon je laptop af te staan aan een kind dat daar naar vraagt. Nu we na een aantal weken redelijk onze weg gevonden hebben hoe we hiermee om moeten gaan kunnen we meer genieten van een wandeling over straat of een gesprekje met een local. We zitten momenteel aan het strand op Diani beach vlakbij Mombasa. We genieten van de heerlijk warme zon, lokale lunch bestaande uit een berg rijst met een vierkante centimeter vis voor €1,-,samen windsurfen, kitesurflessen voor Pieter en zwoele avonden. Af en toe trakteren we onszelf op een ijskoffie of chailatte van Kokkos bistro, een lekkere westerse koffiebar op loopafstand.

Hakuna Matata

Liefs Shirley

service 4-9026
Afrikaanse Olifant
service 4-8886
Leeuwenwelp
service 4-8567
Impala
service 4-9521
Olijfbaviaan
service 4-9403
Jachtluipaard
service 4-9700
Waterbok
service 4-9744
Kilimanjaro
service 4-9668
Witte-neushoorn
service 4-9090
Leeuw
service 4-9834
Zadelbekooievaar
service 4-0789
Ngorongorokrater
service 4-0010
Vlaktezebra
service 4-0634
Luipaard
service 4-9316
Leeuwenwelp bijt in Topi karkas
service 4-0165
Zwartrugjakhals
service 4-0764
Gnoe’s op de Serengetivlakte
service 4-0889
Leeuwen in verleidingsspel
service 4-0197
Vervet aap

3 gedachtes over “Karibu Kenia

 1. Beste Pieter en Shirley ,
  Ik dacht dat ons kippenhok mooie foto’s opleverden , maar nu heb ik toch wel iets anders gezien …
  Geniet met volle teugen van deze prachtige natuur en tot binnenkort !
  Vake

  Geliked door 1 persoon

 2. Helaas nog geen tijd om alles te lezen maar zie geweldige foto’s langskomen! Mooi dat de missie slaagt. Heel veel reisgenot verder. Groeten van Andrea van der Houwen Bleiswijk

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s