Visit Russia, before Russia visits you.

We zijn nu drie dagen in Moskou, onze eerste indruk van Rusland. Ja, de mensen kijken hier niet al te vrolijk, maar vriendelijk en behulpzaam zijn ze zeker. Ik val nu tenminste ook niet zo op met mijn standaard norse blik.

Moskou is de grootste stad van Europa met maar liefst 15 miljoen inwoners. De ring om de stad heeft een omtrek van 110km. Maar de stad is goed georganiseerd, schoon en niet geheel onbelangrijk, veilig.

Zoals in veel grote steden zijn de metro’s hier een fantastische uitkomst. En een attractie op zich, de stations zijn prachtig voorzien van marmeren vloeren en beeldhouwwerken. Het blijft toch fascinerend hoe zo’n ondergronds netwerk in elkaar steekt, ongeveer elke 2 minuten stopt er een metro op elk station en ze zijn ook constant vol. Voor 50 Roebel waarborg, momenteel is dat ongeveer €0,70 cent, kun je een metro pasje krijgen waar je zelf een bedrag op laat zetten, daarmee kun je voor 32 Roebel p.p een onbeperkte rit maken. Je kan ook kiezen voor losse ritten tickets dan betaal je ongeveer 50 Roebel per rit. Sowieso super goedkoop dus. Een klein puntje van kritiek, alles in de metro wordt aangegeven in het Russisch “You’re in Russia now, speak Russian”. Dat is nog niet zo simpel, een mengeling van Grieks, Latijn, Frans en Duits met een alfabet dat er zo uitziet:

 А аБ бВ вГ гД дЕ еЁ ёЖ жЗ зИ иЙ йК кЛ лМ мН нО оП пР рС сТ тУ уФ фХ хЦ цЧ чШ шЩ щъыьЭ эЮ юЯ я

Tegenwoordig krijgen de kinderen hier ook engelse les, maar momenteel wordt er door de lokale bevolking weinig tot geen engels gesproken. Communiseren is hier dus handen en voeten werk. Het is handig om de volgende woorden bij de hand te hebben:

Hallo: Privyet

Tot ziens: Do Svidanya

Dankuwel: SpaSiba

Pardon: IZINitiye

Ik begrijp het niet: YA NYE poniMAyu

Met twee lagen thermokleding, een trui, jas en een muts gingen we de kou tegemoet. Het is de warmste winter in Moskou ooit gemeten maar met temperaturen die variëren van 0 tot -8 kan het vooral met de wind erbij toch erg koud aanvoelen.

Wat wij bezochten in Moskou:

 • Het Rode plein, natuurlijk het beroemde rode plein dat zijn naam dankt aan het oud Russisch, waarin rood mooi betekent.
 • Basils Kathedraal, de beroemde kathedraal aan het rode plein sinds 1561. De kathedraal is nu een museum, voor ongeveer €5,- p.p gingen wij daar naar binnen. Als je van goud, muurbeschilderingen en veel lezen houdt is het zeker de moeite waard. Het beste vond ik drie Russische mannen die gospel zongen in de toren, ze zongen zo prachtig dat ik zelfs een traan moest wegpinken.
 • GUM, in 1894 geopend als handelscentrum en sinds 1952 een winkelcentrum met momenteel 150 winkels. Pas op, ze verkopen hier voornamelijk dure merken zoals Armani en Rolex. Het grappige is dat je op de bovenste verdieping bij bar no.57 super goedkoop je bord vol kan laten scheppen met Russische gerechten. Op de begane grond kun je voor €0.75 super lekkere gember,citroen, honing thee kopen.
 • Nationaal Historisch Museum, het mooie rode gebouw aan het rode plein. Een collectie van het museum bestaat uit miljoenen objecten, variërend van voorwerpen gemaakt door prehistorische stammen die ooit het huidige Rusland bewoonden tot kunstwerken van de tsarenfamilie Romanov. De entrée prijs van het museum is ongeveer €4,- p.p voor €2,- kun je er een engelse audio gids bij nemen. Gierig dat we soms zijn vonden we dat niet nodig. Een museum geheel in het Russisch zonder Engelse audio is geen aanrader, tenzij je Russische vocabulaire verder gaat dan hetgeen dat ik hierboven heb geschreven.
 • Arbat, het straatje parallel aan de hoofdweg Arbat waar geen auto’s rijden, is een gezellig straatje vol winkeltjes en café’s. Je kan hier goedkope plekken vinden om te eten, of gewoon rondstruinen en de duizenden gekleurde matroesjka’s in de winkeltjes bewonderen.
 • Free walking tour, een gratis wandeltoer door de stad die elke dag om 10.45 start bij het Kitay-Gorod metro station. Wij hadden prachtig weer en een super enthousiaste gids met haar openingszin “visit Russia, before Russia visits you” met een knipoog naar de huidige politiek. Ze bracht ons het een en ander bij over de geschiedenis van Moskou. Een kleine update over Stalin, Lenin en natuurlijk Poetin. De koude oorlog en het communisme. Echt een aanrader om met deze tour mee te gaan.
 • Kremlin, wat letterlijk versterkte stadskern betekent. Voor ongeveer €6,- p.p kun je het Kremlin bezoeken. De plaats waar de vroeger deTsaren leefde en nu het gebouw van de regering is. We hebben helaas geen glimp van Poetin opgevangen. Het Kremlin bestaat daarnaast ook uit een theater, een museum en talrijke andere bezienswaardigheden, zoals de Tsarenklok het Tsarenkanon en diverse kathedralen en paleizen.
 • Mausoleum van Lenin, midden op het plein tegenover de GUM vind je het modernste bouwwerk op het Rode Plein. In het mausoleum liggen de stoffelijke en gebalsemde resten van Lenin in een glazen sarcofaag. Wat velen niet weten is dat ook Stalin na zijn dood in 1953 hier is bijgezet. Chroesjtsjov besloot in het kader van de destalinisatie de resten van Stalin bij te zetten in de muur van het Kremlin bij de blauwe dennen achter het mausoleum. Daar ligt hij samen met velen andere bekende communistische functionarissen.  Het gebouw is open voor bezoek van 10.00 tot 13.00, aangezien wij om 16.00 voor het gebouw stonden op de laatste dag omdat we toch nog wilde gaan kijken, ging dit helaas aan onze neus voorbij.

 Ik denk dat we in drie dagen best wel veel gezien hebben, er valt natuurlijk nog veel meer te zien in deze miljoenen stad maar na ongeveer 40 km te hebben gewandeld en 20 keer de metro in en uit te zijn gestapt zit het er voor ons nu op. Morgen is het tijd voor het volgende avontuur en stappen we op de Transmongolië express.

 

image1
Het Rode plein
image2
Kadetten richting  het Kremlin
image4
Nationaal historisch museum
image3
GUM

Liefs Shirley

 

 

 

 

6 gedachtes over “Visit Russia, before Russia visits you.

 1. Hoi Shirley,

  Ik wist niet dat jij zo leuk kan schrijven, wat een leuke blog heb jij! Ik was het even vergeten door de drukte, nog niet alles gelezen maar ga het zeker snel doen! Ik wens jou en je vriend Pieter een fantastische reis! Zo te zien zijn jullie aardig op weg om de reis van jullie leven te maken! De foto’s zijn werkelijk prachtig! Heel veel plezier en pas goed op elkaar!

  Liefs, Anneke ( moeder van Koen )

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s