Veelgestelde vragen over de Trans Mongolië Express

Omdat we allemaal graag goed voorbereid op reis gaan. Of omdat je graag wilt weten wat je nou eigenlijk moet weten over deze reis, hier een paar antwoorden op jouw brandende vragen over de Trans Mongolische Express in de winter.

 1. Hoe kan ik mijn reis het beste regelen?
  Het makkelijkste is natuurlijk om je reis zo veel mogelijk te laten regelen door iemand die hier verstand van heeft. Dit is bij de Trans Mongolië Express ook zeker aan te raden. Je kunt niet een kaartje kopen en zomaar op en af de trein stappen. Elke op en afstap die je maakt moet op voorhand geregeld zijn. Ben je erg gesteld op je vrijheid, dan is het wel mogelijk om in dit seizoen je tickets last minute te boeken. In het hoogseizoen kun je hier niet op rekenen. Wij lieten onze reis regelen door http://www.tiaratours.nl en zijn erg tevreden over hun werkwijze, een andere organisatie is bijvoorbeeld http://www.mevoreizen.nl.
 2. Welke klas kan ik het beste boeken?
  Dit is compleet afhankelijk van je budget. Je kunt kiezen uit:
  3e klas – vergelijkbaar met een pauper hostel, de coupé bestaat hier uit één grote ruimte met stapelbedden hardsleepers, geen privacy maar wel het meest budget vriendelijk.
  2e klas – dubbel zo duur als 3e klas, je verblijft in een vierpersoons coupé van ongeveer 2m2 waarin twee stapelbedden hardsleepers staan. Kans om te socializen met locals en toch iets meer privacy. Wij boekten onze reis 2e klas.
  1e klas – dubbel zo duur als 2e klas, je verblijft met twee personen in een coupé en hebt de luxe van een softsleeper. Verder gelijk aan 2e klas.
 3. Wat moet ik allemaal meenemen?
  – Reistas of backpack, een harde koffer kun je in de coupé echt niet kwijt. – Comfortabele kleding, denk ook eventueel aan een korte joggings- broek en t-shirt. In de winter wordt de trein erg warm gehouden.
  – Warme kleding als je tussenstops maakt in Rusland en Mongolië, in China kan het in de winter ook erg koud worden. Denk aan thermo/merino onderlagen, muts, buf,etc.
  – Sloffen en/of slippers, in de trein kun je je schoenen lekker uitdoen, maar in het toilet wil je echt niet op je sokken lopen. Het schudden van de trein zorgt ervoor dat niet iedereen het gat van het toilet kan vinden.
  – Toiletartikelen, eventueel wegwerpwashandjes, babydoekjes en desinfectie-gel.
  – Leesboeken, reisboeken, kleurboeken, maar nog beter een e-reader, vooral als je zoals wij na China nog gaat doorreizen zijn boeken een last op je rug. (spijt van!)
  – Vertrouwd eten van thuis, je lievelingsthee, oploskoffie, healthybars, noten, gedroogd fruit, oplos havermout, water, etc. Heet water is altijd voorhanden.(makkelijk eten dat niet plakkerig wordt of gekoeld bewaard moet worden.) In de trein is ook een restauratiewagon aanwezig waar je prima kunt eten, snacks en frisdrank kan kopen.
  – Wc papier, is meestal aanwezig maar you better be sure.
  – Thermofles , zodat je niet duizend keer naar het heet waterreservoir moet lopen. Al kun je dat beter wel doen om een beetje beweging te krijgen.
  – Extra accu voor je camera, in de trein zijn normale stopcontacten maar die werken niet altijd even goed.
  – Reisspelletjes.
  – En natuurlijk je paspoort en voldoende cash, op de perrons is weinig tot geen mogelijkheid om te pinnen.
 4. Verveel je je, tijdens de dagen in de trein?
  Ik verveelde mij niet, omdat ik een goed boek had om te lezen en omdat ik het heerlijk vind om te relaxen en niks te moeten doen. Pieter daarentegen had wat meer moeite met de dagenlange treinreis en begon maar wat push-ups en squats te doen. De conclusie is dus dat het helemaal aan jezelf ligt of je je kan vermaken of niet.
 5. Welke tussenstops kan ik maken?  
  Er zijn super veel stops die je kunt maken, hoe meer stops je maakt hoe duurder je treinreis wordt, omdat er steeds een nieuw kaartje gekocht moet worden. Wij stopten in: Krasnojarsk, Irkutsk, Ulaanbaatar en dan Beijing. Ik vond dit voldoende stops, omdat je overland reist kun je ook uit je raam genieten van de omgeving.
 6. Zijn er mogelijkheden om je te fatsoenlijk te wassen?
  Nee, je kunt je wassen met zelf meegebrachte babydoekjes, met een washandje en als je geluk hebt het water dat bij het toiletkraantje aanwezig is. Maar als je de coupé niet voor jezelf hebt dat moet het bij het toilet en die ruimte is redelijk beperkt. Ik raad je aan gewoon het wassen een aantal dagen over te slaan. Tandenpoetsen kan wel altijd.
 7. Is het erg koud in Rusland/Siberië/Mongolië?
  Wij hebben in Rusland en Siberië erg veel geluk gehad met de kou, het is nooit kouder geweest overdag dan -10 graden. Dit verschilt heel erg per winter want temperaturen van -30 graden zijn zeker niet zeldzaam. Zorg voor voldoende lagen kleding en niet geheel onbelangrijk goede, warme wandelschoenen. In Mongolië daarentegen hebben wij het wel degelijk enorm koud gehad met overdag temperaturen van -19 en s’nachts -30 graden. Hierover in een volgend blog meer.
 8. Hoe raak ik niet verward in de tijdzones?
  In de Trans Mongolië Express rijd je door zeven tijdzones naar Beijing. Het punt is dat alle tijden in en rond je treinreis worden aangeven in Moskou-tijd. Het is dus verstandig om je wereldklok Moskou op je telefoon te installeren, zodat je deze er altijd bij kunt halen. Leve je smartphone, die ook steeds verifieert met de nieuwe tijdzone.
 9. Is er Wifi aan boord van de trein?
  Nee, gelukkig niet.
 10. Wat kost de Trans Mongolië Express?
  Dit ligt natuurlijk helemaal aan je reisschema en wensen.
  Wij betaalden: €1342,- p.p aan Tiara tours dit was incl: alle tickets, transfers naar hotels tijdens tussenstops, hotels en ontbijt tijdens tussenstops, twee nachten in Terelj National Park in Mongolië volpension.
  Verdere kosten: vlucht Moskou €110,- p.p, lunch,diner, uitstapjes tijdens tussenstops €300,-p.p.
  Visa:
  Rusland €70,-p.p zelf bij ambassade geregeld normale procedure.
  Mongolië €110,- p.p spoedprocedure
  China €27,50 p.p normale procedure geregeld in Mongolië.

Dit komt op een totaal bedrag van €1959,50 p.p

Heb je nog vragen over deze bijzondere reis? Stel ze gerust.

Liefs Shirley

 

 

 

3 gedachtes over “Veelgestelde vragen over de Trans Mongolië Express

  • Hi Amy, dit is in Rusland of Mongolië zeker niet het geval. Eigenlijk meer zoals in Nederland. Iets kortere dagen maar niet extreem. Zoiets als jij beschrijft is meer richting het noorden van Scandinavië. Groetjes Shirley

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s