Panda is not black and white, it’s dirty

” Each and every animal on earth has as much right to be here as you and me.” -Antony Douglas Williams

Ongeveer 10 km buiten Chengdu ligt het Panda Breeding & Research Center. We willen eigenlijk geen dierentuinen bezoeken maar dit is een uitzondering. Na het een en ander uitgezocht te hebben lijken de bedoelingen van dit centrum goed.

Het centrum is opgestart in 1987 met 6 panda’s die uit het wild zijn gered. Er worden vele jonge panda’s geboren en de populatie in het park is inmiddels gestegen naar 85. De meeste dieren zitten in grote buitenverblijven en hebben veel ruimte om te bewegen, in bomen te klimmen en te ontsnappen aan de toeristen. De omgeving ziet er natuurlijk uit met overal bamboe bomen en exotische planten. Helaas waren er ook wat kleinere (binnen) verblijven waar de dieren er duidelijk verveeld uitzagen. Maar over het algemeen kregen we een goede indruk. Het was vooral erg leuk om deze dieren toch te kunnen zien. Ze zijn ontzettend schattig en speels.

De reuzenpanda, of bamboebeer is een zoogdier die behoort tot de beren. Het is een bekend dier vanwege de status als bedreigde diersoort. Zijn manier van eten, zittend op zijn kont, doet enigszins menselijk aan.

De panda komt van oorsprong voor in China. Het is een bewoner van berggebieden op enige hoogte boven zeeniveau. De panda is een bedreigde diersoort omdat het verspreidingsgebied door toedoen van de mens steeds kleiner is geworden. Oorspronkelijk was het meer een bewoner van laaggelegen gebieden, maar door het creëren van landbouwgrond zijn deze ongeschikt geworden als leefgebied. In het wild leven tussen de 1000 en 2000 panda’s.

De beer leeft vrijwel uitsluitend van bamboe, welke weinig voedingstoffen bevat en waarvan hij ook maar een klein deel opneemt, waardoor hij het grootste deel van de dag besteedt aan eten en slapen. Af en toe worden ook wel andere planten of kleine dieren gegeten.

De panda wordt hier gehouden, met als doel om nageslacht te produceren. De paartijd loopt van maart tot mei. Het vrouwtje is slechts één tot hooguit drie dagen per jaar vruchtbaar. Dit bemoeilijkt de kansen van een mannetje om voor nageslacht te zorgen. De vrouwtjes worden om de twee tot drie jaar bevrucht. Dat is omdat het vrouwtje haar jong soms tot twee jaar moet opvoeden.

De reuzenpanda wordt zo sterk bedreigd dat sommige biologen vinden dat het zinloos is om nog langer pogingen te ondernemen het dier voor uitsterven te behoeden. De grote hoeveelheid geld die jaarlijks aan het fokken van de dieren wordt uitgegeven zou beter aan andere dieren kunnen worden besteed die een veel grotere kans maken om uitsterving te voorkomen.

Wanna go?

Het park is ingedeeld in verschillende delen. Grote en kleine panda’s zitten in aparte verblijven. Het is er relatief groot en je kan je hier makkelijk een halve dag amuseren, s’ochtends rond 9 uur worden de panda’s gevoederd wat erg leuk is om te zien. Rond 11 uur s’ochtends gaan de meeste panda’s slapen en is het iets minder leuk om naar te kijken. Het park gaat om 7.30 uur open, dus zorg dat je er rond die tijd bent!

Wij verbleven eerst in het Mix Hostel, maar vonden dit absoluut geen aanrader. Het is er vies, donker en de kamer was erg klein. Bij toeval liepen we langs het nieuwe Lazybones Hostel 200m van het Mix hostel. Dit Lazybones poshpackers hostel is net geopend en is het mooiste, modernste hostel ooit!

Vanuit daar loop je een aantal meter tot op de brug, en pak je bus 1 (1 Yuan p.p.) tot aan het grote busstation, ongeveer 25 min rijden. Bij het busstation pak je bus 87 (2 Yuan p.p.) en die rijdt tot het Panda Breeding centrum ook ongeveer 25 min rijden. De toegangsprijs van het centrum bedraagt 58 Yuan.

Liefs Shirley

China-4091China-4150China-4194China-4179China-4174China-4208China-4191China-4203China-4209

 

 

 

5 gedachtes over “Panda is not black and white, it’s dirty

  1. Volgens mij is het meer zinvol om het leef gebied van de panda te vergroten.
    En aan elkaar te verbinden een betere optie. Maar dat zal economische wel miet haalbaar zijn. Jammer voor de 🐼

    Like

  2. Wauw wat een prachtige foto’s van deze lieve dieren. Zou ze ook graag nog in het echt willen bewonderen. Dus kom maar op met dat nieuwe park 😊.
    Dinsdag alweer een nieuw land, cultuur en taal voor jullie dus geniet nog even van China 😚

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s