Bardia National Park

Bardia, het ongerepte, rustige alternatief van Chitwan. Bardia National Park is met zijn 968 km2 het grootste natuurgebied van de Terai en hier is de kans om tijgers te spotten veel groter dan in Chitwan, laat dat nou net hetgeen zijn waar we voor gaan. Naast tijgers kun je ook wilde olifanten, neushoorns, herten, reptielen en vele vogelsoorten spotten. Er zijn om dit moment maar 42 tijgers in het park, maar gelukkig groeit dit aantal elk jaar.

Chitwan is makkelijker en veel sneller te bereiken vanuit Pokhara of Kathmandu. En het is een stukje goedkoper dan Bardia, maar er worden veel grapjes gemaakt dat er in Chitwan meer toeristen zijn dan dieren. Wij maakten speciaal voor Bardia graag de 14 uur durende busreis naar west Nepal.

We verbleven vijf nachten in het Forest Hideway Hotel & Cottages die wordt omgeven door een prachtige tuin met hangmatten. Het hotel ligt ongeveer 10 minuten wandelen van de parkingang, verscholen in een super traditioneel Nepalees, rustgevend dorpje. Een wandeling door dit dorpje is dan ook een zeker de moeite waard. De mensen leven nog op een traditionele manier in huisjes gemaakt van hout en modder. Al proberen de meeste mensen deze dagen een huis van stenen te bouwen, voor bescherming tegen de wilde olifanten, die regelmatig s ‘nachts de dorpen teisteren.

Er zijn een aantal manieren om een jungle safari te maken;

  •  Op de rug van een olifant (1 uur)*
  • Wandelsafari
  • Jeepsafari
  • Rafting/bootsafari

Gelukkig hadden we voldoende tijd, om alle manieren om de jungle te ontdekken uit te proberen en de kansen op het spotten van een tijger te vergroten. Meteen de eerste ochtend tijdens een vroege wandelsafari zagen we een neushoorn en nog geen kwartier later kwam er uit de bossen een tijger met drie jongen tevoorschijn! Helaas waren ze redelijk ver en een echt mooie foto maken is dan ook niet gelukt, maar wat een geluk en wat prachtig om deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien. Tijdens de bootsafari op de Karnali rivier spotten we zelfs nog een tijger van dichterbij en genieten we in de boot van de sprookjesachtige omgeving waar we tientallen fascinerend gekleurde ijsvogels, bijeneters en adelaars zien. De laatste dag doen we een wandelsafari waarbij in tegenstelling tot Afrika niemand een geweer bij zich heeft, het enige verdedigingsmiddel tegen de wilde dieren is een stok. Al vrij snel komen we op het spoor van een tijger en volgen we de vele poot afdrukken en verse poep en dat maakt dit wandeltochtje wel erg spannend. We lopen duidelijk in tijger-territorium, maar het blijft enkel bij sporen. In het bos glibbert wel een zwarte cobra aan ons voeten voorbij en we zien twee neushoorns van erg dichtbij, baden in de rivier.

Al met al is Bardia National Park een grote aanrader. We waren steeds bijna de enige toeristen in het park, de gidsen zijn super professioneel en kunnen je alles vertellen over de flora en fauna.

Liefs Shirley

 *Olifantensafari: Helemaal goed praten kan ik het niet, niet voor jullie en niet voor mezelf. Maar de gedominiceerde olifanten van Bardia worden gebruikt in het regenseizoen om stropers op te sporen. De regen zorgt ervoor dat wegen niet per auto of te voet bereikbaar zijn. De enige manier tot nu toe is op de rug van een olifant. In het droogseizoen zijn diezelfde olifanten beschikbaar voor toeristen. Er zijn niet veel toeristen en het is voor maximaal 1 uur. Omdat een olifant een natuurlijk geluid maakt tijdens de wandeling schrikt het tijgers en andere dieren ook minder af tijdens de safari zodat de kans om iets te spotten ook wordt vergroot.

annapurna-5471kopie

annapurna-5406kopie
De eerste neushoorns
annapurna-4952kopie
De eerste tijgers aan het pootjebaden

 

annapurna-5466kopie
Locals, met hun diertjes
annapurna-5061kopie
Tijger tijdens de boottocht
annapurna-5067kopie
Verlegen tijger
annapurna-5262kopie
Smyrna ijsvogel
annapurna-5190kopie
Gewone ijsvogel
annapurna-5295kopie
Ooievaarsbekijsvogel
annapurna-5213kopie
Bijeneter
annapurna-5450kopie
Aziatische neushoorn van dichtbij
annapurna-5362kopie
Moerashert
annapurna-5343kopie
Veranderlijke havik-adelaar

 

 

 

 

3 gedachtes over “Bardia National Park

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s