Zwemmen met walvishaaien

Één van de redenen dat we naar de Filipijnen zijn afgereisd is dat je hier de beste spots kunt vinden om met walvishaaien te zwemmen. De walvishaai is geen walvis, maar de grootste vis in de oceaan en kan tot wel 15m lang worden! Maar geen paniek, deze vriendelijke reus doet geen mens kwaad. Zijn grote staart is het enige dat wel eens ongelukken kan veroorzaken, tijdens een zwem avontuur. Zijn 3000 tanden lijken geen functie te hebben, omdat hij enkel plankton eet. Hoog tijd dus voor een ontmoeting met deze prachtige dieren.

In de Filipijnen zijn twee bekende spots om met walvishaaien te zwemmen: 

  1. Donsol, vlakbij Legazpi. 14 uur rijden richting het Oosten vanuit Manila. Je hebt hier het hele jaar kans om met ze te zwemmen, de dieren worden hier met regelmaat gevoerd en willen hier dus graag blijven. Dit is helaas niet ecologisch op lange termijn omdat het hun afhankelijk maakt van mensen en ook hun natuurlijke migratiepatroon sterk verandert.

    Registratie kosten (P300) €6, één plaats op de boot (P3500) €70, voor een drie uur durende tour.

  2. Cebu, in het plaatsje Oslob. Hier vind je de minst eco-vriendelijke manier. De dieren worden op grote schaal gevoederd. De dieren worden aangeraakt door toeristen en op internet verschijnen zelfs foto’s waar mensen op de dieren staan! De walvishaaien bij Oslob worden dagelijks tussen 06:00 en 12:30 uur gevoederd en in die tijd kun je duiken (1500 PHP, € 30) of snorkelen (1000 PHP, € 20).

Een minder bekende spot is die in Puerto Princessa, vlakbij Honda Bay, Palawan. Omdat ik samen met mijn vriendinnetje Rachelle een yoga-retreat in de buurt ga doen, wilden we hier wel meer over weten. En wat blijkt, deze plek is relatief onbekend omdat de walvishaaien hier niet worden gevoederd en het dus van vele natuurlijke factoren afhangt of je ze kunt spotten of niet. Het seizoen is van april tot oktober, in tegenstelling tot de andere twee spots waarbij het officiële seizoen van november tot begin juni is.  Het kan elke maand de gehele week voor de volle maan, omdat er zich dan de meeste plankton in de zee bevindt. Mocht het nu toevallig het geval zijn dat het volle maan aan het worden was toen we aankwamen op Palawan. Via Tripadvisor kwamen we terecht bij de organisatie Dolphin and Whales die voor slechts €34 p.p de tour aanbieden.

En dan is het zover, na twee mislukte pogingen van Pieter in Australië, moet het deze keer toch lukken een walvishaai te spotten. We stappen met zijn drieën vroeg op de boot en varen de haven uit. Er worden een aantal instructies gegeven zoals; nooit de walvishaaien voeren, niet aanraken en rustig het water in glijden. Als je graag flippers wil moet je €2 extra betalen, wat wel aan te raden is. Er wordt gecommuniceerd met kleine vissersbootjes die de walvishaaien spotten. Een aantal keer is het mis, maar na ongeveer een uur varen moeten we ons klaarmaken. Duikbril op, flippers aan en op de rand van de boot plaatsnemen. Een beetje hectisch roept de crew “right side, go!”. Ik laat me half gepaniekeerd in het water vallen en steek m’n gezicht in het water en dan zie ik hem, wauw, wat een groot imposant dier, met zijn prachtige tekening en kleuren echt fantastisch om te zien! We hebben veel geluk, we krijgen nog zo’n 8 keer de kans om met ze te zwemmen. Rachelle vindt het een beetje spannend en het is haar eerste keer snorkelen, dus na een heldhaftige eerste poging sluit ze zich aan bij de crew, veilig op de boot. We moeten steeds snel in het water springen en achter ze aangaan want ze zwemmen op hun rustige manier steeds dieper de oceaan in. Wat een ervaring, wat heeft de natuur ons veel moois te bieden.

Klik hier voor een filmpje van mij met de walvishaai. (bekijk in HD)

Liefs Shirley

whaleshark-2073
Klaar om te springen
whaleshark-29
It’s me
whaleshark-2066
Gentle giant

whaleshark-2068

whaleshark-31
Pieter boven een walvishaai

whaleshark-2452

whaleshark-2457
Doei!

 

 

 

3 gedachtes over “Zwemmen met walvishaaien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s