Detox en Yoga retreat, Bahay Kalipay

Azië, het werelddeel van spiritualiteit, yoga, meditatie en alternatieve genezing. Allemaal dingen die ik al een poosje erg interessant vind. Tel daar mijn interesse voor gezonde voeding bij op en je komt uit op Bahay Kalipay, een complex in een rustige omgeving op Palawan, Filipijnen dat yoga, meditatie en detox aanbiedt, perfect! Samen met m’n vriendinnetje Rachelle stap ik 5 dagen in een geheel verzorgd programma.

What’s done in love, is done well

Yoga-0085

Ecologisch

Bewust wording van het milieu is een onderdeel van de retreat, dat houdt in dat ze hier bijvoorbeeld geen toiletpapier gebruiken. Of je dan je handen moet gebruiken? Natuurlijk niet, ze gebruiken hier uitwasbare doekjes, die je als je ze te vuil maakt weggooit. Goed idee, want hoeveel wc papier gebruiken we wel niet?!

Nog een voorbeeld zijn de biologisch afbreekbare producten die je hier moet gebruiken, denk aan shampoo, zeep, afwasmiddel en tandpasta.

Yoga-0084

Rawfood & Smoothies

Rawfood of rauwe voeding moet je hier letterlijk nemen. Ontbijt, lunch en diner bestaan uit rauwe, veganistische voeding. Groente en fruit, waarvan niets is gekookt, gebakken of gefrituurd. Geen vlees, vis, eieren, zuivel, brood, etc. Door op deze manier te eten kun je het maximale aan vitamines en mineralen uit je voeding halen en detoxen. Ik vind het tijdens het reizen moeilijker om gezond te eten, maar omdat ik thuis al suikers en zuivel probeer te vermijden dacht ik dat dit zou meevallen. Maar dit gaat dus echt wel een stap verder. Mijn lichaam moest erg wennen en ik kan je vertellen dat mijn stoelgang de eerste dagen echt geen feestje was. Maar na twee dagen merkte ik al veel verschil, ik had s ‘avonds geen buik meer alsof ik zwanger was, ik voelde m’n eten niet in m’n maag liggen en ik had nooit honger. Ook verbeterde mijn stoelgang en ging het makkelijker dan ooit! (als je dat interessant vindt om te weten)

 

Yoga-0138

De smoothies bestonden voornamelijk uit groenten, met daaraan toegevoegd één vrucht, gember en kaneel. Waarom voornamelijk groente? Ten eerste is een smoothie een makkelijke manier om veel groente binnen te krijgen. Het wordt afgeraden om teveel fruit in een smoothie te doen omdat de suikers van geblendeerd fruit te snel in de bloedbaan worden opgenomen en zo zorgt voor suikerpieken die daarna weer snel overgaan in een suikerdip. Teveel energie overgaand in te weinig energie dus, het is beter voor je gezondheid om suikerpieken te voorkomen. Eén groene smoothie per dag kan je gezondheid veel goed doen.

Yoga-0134

 

Yoga & Meditatie

Inmiddels 4 jaar geleden heb ik een jaartje “Hatha-yoga” beoefend in Nederland. De yoga die hier gegeven wordt heet: “Vinyasa- yoga”, gelijkaardig aan Hatha en beide afkomstig uit India. Vinyasa is eigenlijk meer voor de wat gevorderden yogi. Vinyasa is sneller en de oefeningen vloeien meer in elkaar over, terwijl bij Hatha yoga de oefeningen echt apart worden uitgevoerd.Ik was erg benieuwd wat ik er nog van zou kunnen en natuurlijk bakte ik er niets van. Ik ben zo stijf, dat ik met geen mogelijkheid mijn tenen kan aanraken, als ik mij naar voren buig. Maar dat geeft niet, de yoga leraar gaf alternatieven als iets niet lukte. Het belangrijkste is, dat ik het heerlijk vond om te doen, om mijn spieren te trainen en toch in een super ontspannen sfeer te zijn.

 

Yoga-0080

Heb jij wel eens gemediteerd? Het was mijn eerste keer en ik vond het erg moeilijk. De eerste tien minuten lukte het redelijk om mijn gedachten uit te schakelen, om volledig ontspannen te zijn en zelfs de muggen die in mijn oren zoemden te negeren. Maar daar kwamen de gedachten, eerst wat een irritante muggen, vervolgens wat gebeurt er beneden en waarom lig ik hier eigenlijk. Ik probeerde de gedachten weer te laten verdwijnen maar dat is echt lastig en na ongeveer 20 min heb ik de ruimte verlaten.

Rituelen

Het is bewezen dat ons lichaam baat heeft bij goede dagelijkse rituelen. Sinds ik op reis ben zijn er weinig rituelen in mijn dag te vinden. Waardoor ik deze 5 dagen vol rituelen erg kon waarderen.

Yoga-0123

Dagelijks schema:

 • 06.00: Opstaan, twee glazen lauw water drinken met calamansi (kleine limoen) (stimuleert het spijsverteringskanaal). 15/20 min. mond spoelen met een theelepel kokosolie. (zorgt voor een gezonde mond; gezond tandvlees, frisse adem, wittere tanden)
 • tandenpoetsen.
 • 07.00:Vinyasa Yoga
 • 09.00: Ontbijt
 • 10.30: Workshop (Rawfood,smoothie,kokosnoot)
 • 11.00: Smoothie
 • 13.00: Lunch
 • 15.00: Snack (gezond tussendoortje)
 • 16.00: Yoga
 • 18.00: Diner
 • 19.30: Meditatie/Film

Yoga-0125

Het waren een aantal heerlijke dagen met tijd voor mezelf en tijd om veel nieuwe, interessante dingen bij te leren, lieve mensen te leren kennen en veel te kletsen met m’n vriendin.

En nu, probeer ik mijn ochtend ritueel vol te houden. Ik heb in een schattig winkeltje biologische kokosolie gekocht en ik doe een elke dag een aantal yoga oefeningen. Ik maak zelfs al progressie!

Yoga-0086

Let’s be more healthy, zen and ecological

Liefs Shirley

5 gedachtes over “Detox en Yoga retreat, Bahay Kalipay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s