Freediving

Pieter waagde zijn leven tijdens een cursus freediving, ik kon helaas niet mee gaan omdat ik mij niet zo goed voelde.(lees: niet durfde). Hoe het hem verging lees je in zijn verslag hieronder:

Je adem inhouden onder water kan iedereen (behalve Shirley), althans voor enkele seconden net onder het oppervlak. Je doet het vast weleens als je gaat zwemmen of snorkelen. De sport freediving is in essentie dat, maar gaat een grote stap verder. Wereldrecordhouder Stéphane Mifsud hield in 2009 zijn adem in voor 11min 35sec. Andere professionele freedivers duiken zo diep als ze kunnen en gaan in één adem naar dieptes tot wel 120m.

In El Nido waagde ik mijn kans op een tweedaagse cursus bij Palawan Freedivers. Samen met men instructeur Joachim en het koppel Bjorn en Jolanda werd ik door een boot afgezet op paradise beach, een klein verlaten strandje met een ondiep reef.

Wat is Freediving:

Al snel werd duidelijk dat freediven meer is dan je adem inhouden en vissen kijken. Het gaat er vooral om je lichaam en geest te leren ontspannen. We legden ons op een yogamatje en luisterden naar onze ademhaling. Door op het lichaam te focussen haalden we alle spanningen weg en met een korte meditatie kwam ook ons hoofd tot rust. Nadien gingen we rustig het water in om de adem in te houden. Op poging 3 verbrak ik meteen men ‘oude record’ van 2min en hield ik men adem 3min5” in! Ik was meteen verbaasd over het effect van de oefeningen en begon te begrijpen waar het allemaal om draaide. Rustig blijven, ontspannen, geen energie verspillen.

Nadien gingen we verder het water in voor de tweede discipline: diepduiken. Terwijl ik aan een boei in open water dobberde probeerde ik net als voorheen mezelf weer volledig tot rust te brengen. Als mijn gevoel goed is trek ik me via een touw naar beneden de diepte in. Naar beneden duiken geeft een heel ander gevoel. Nu is het ook essentieel om de oren te equaliseren (klaren) zodat het trommelvlies niet scheurt. Ik ga uiteindelijk tot 16m diep zonder al te veel problemen.

Op dag 2 doen we dezelfde diepduik oefening maar zonder touw. Dit kost uiteraard meer energie. Na wat oefenen ga ik voor mijn ultieme poging. Eerst bereid ik me rustig voor en probeer me volledig fysiek en mentaal te ontspannen. Wanneer ik voel dat het moment daar is, duik ik naar beneden. Ik voel de druk van het water op men longen en dat voelt heel benauwd, maar ik voel me relaxed genoeg en ga door tot 20 meter diepte. Bjorn en Jolanda kunnen me ondertussen niet meer zien vanaf het wateroppervlak. Ik maak mijn keerpunt en voel dat men zuurstof opraakt. Terwijl ik terug naar boven zwem krijg ik meerdere contracties in mijn buik, een signaal van het lichaam dat dringend naar adem snakt. Het voelt onnatuurlijk en ik wil nu ademen! Maar ik moet nog enkele seconden rustig blijven tot ik boven ben. Dan bereik ik het wateroppervlak en heb ik men eerste echte vrije duik volbracht!

‘S avonds ben ik helemaal uitgeput en ga vroeg slapen. Maar ik geniet van wat ik heb bereikt en van het unieke gevoel dat ik heb kunnen ervaren onder water en vooral in mezelf.

 

Enkele tips en informatie:

 • Kunnen zwemmen is uiteraard een vereiste.
 • Iedereen kan de basis leren, maar een beetje durf is wel nodig.
 • Freediven is een extreme sport maar recreatief freediven onder goede begeleiding is niet gevaarlijk. Er zijn vele veiligheidsoefeningen, het ergste dat zou kunnen gebeuren is een flauwte door zuurstoftekort.
 • Een introductiedag kost er 64euro
 • Een tweedaagse cursus met certificaat kost daar 250euro.
 • Net als bij het Scuba-duiken zijn er verschillende overkoepelende organisaties. In het freediven zijn PADI en AIDA de grootste. Het verschil is niet belangrijk en je kan altijd nadien wisselen tussen beide.
 • Klik hier voor de website of http://www.facebook.com/palawanfreedivers

 “The scubadiver dives to look around, a freediver dives to look inside”

Groetjes, Pieter

Freedive-58
De laatste loodjes naar boven
Freedive-2
Nemo maakt het duiken de moeite waard
Freedive-2-2
Een zeemeermin

7 gedachtes over “Freediving

  • Zussie! Dankjewel! Wilde ik al lang doen, hopelijk ooit eens een next level. Dan kan ik indruk maken op men Petekindje. 😉 Toen ik die zeemeermin zag dacht ik eerst dat men zuurstof op was, maar het bleek echt. Gisteren op Cebu geland voor het volgende avontuur. Dikke kus aan Lena en Ruben. x

   Like

 1. Beste Pieter , bedankt om daar op voorhand niets over te vertellen , want anders hadden we niet meer kunnen rustig slapen . Wees voorzichtig . Groeten van een ongerust vake .

  Like

 2. Hallo Shirley en Pieter
  Ben ik blij dat ik er niet bij was .Ongerust als je zo lang onder water blijft. Nee niks voor mij ,maar gelukkig heb jij er van genoten Pieter.
  Groetjes Kees en Oma

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s