Laat geen negatieve voetafdruk achter

Toerisme kan positieve maar ook negatieve gevolgen hebben voor een land en dan voornamelijk voor de minder ontwikkelde, arme landen. Het zorgt voor werk, maar wat voor werk? Als drager van 30 kilo bagage in de Himalaya, op vertrapte schoenen. Of als ober in een hotel in Kenia, waar je 12 uur moeten werken voor €2 en vooral niet moet vergeten te lachen naar de toeristen. Kleine boerendorpjes moeten plaatsmaken voor grote dure resorts. En jouw watergebruik op reis heeft soms grote gevolgen voor de schaarse watervoorziening in een land.

Het reizen laat mij meer en meer inzien hoe belangrijk het is om bewust met het milieu om te gaan. In Westerse landen is het de regel om geen afval op straat te gooien (al zijn er genoeg mensen die dat wel doen), er staan overal afvalbakken en er bestaat een degelijk systeem om afval op te halen, te recyclen en te verwerken. Voor ons iets heel normaal, maar in de meeste landen waar wij zijn geweest is dat systeem er simpelweg niet. Wees je daarom extra bewust van het effect dat jouw gedrag op milieu heeft. Ook willen we graag op onze verre zon,zee en strand bestemming onze eigen vertrouwde hagelslag, cornflakes en steak eten. Om aan deze behoefte te voldoen wordt al deze voeding geïmporteerd, en krijgen de lokale producten geen kans om verkocht te worden aan hotels.

Vervuiling:

De redenen voor de grote vervuiling in ontwikkelingslanden zijn meestal simpel: er is onvoldoende geld en de mensen worden niet milieubewust opgevoed. Vooral in een land als China is dit laatste heel duidelijk zichtbaar. Alles, maar dan ook alles, wordt op straat gedeponeerd, en niet alleen op straat maar ook in de natuurparken. Enkel omdat ze niet beter weten en deze opvoeding niet krijgen. Het wordt meestal ook achter hen opgeruimd wat op lange termijn een tegengesteld effect heeft. Er zijn namelijk wel veel mensen aan het werk om de straten te vegen en schoon te houden, ten minste in de grote steden. Daarbuiten is het een heel ander verhaal. Chinezen gooien niet alleen hun afval op straat, ze laten ook hun kinderen op straat plassen/poepen (geen grapje). Hulde voor diegenen die dat mogen opruimen.

In Nepal is vooral de armoede oorzaak van de vervuiling. Het afval dat ze hebben verzamelen ze op een hoop om het vervolgens te verbranden, wat natuurlijk ontzettend slecht is voor het milieu. Er wordt niets gerecycled of hergebruikt. Toen we in de nachtbus zaten richting Kathmandu werden er zakjes chips uitgedeeld. De doos waar de zakjes inzaten werd gewoon uit het raam naar buiten geduwd; dan moet je echt op je tong bijten om er niets van te zeggen. Het probleem is dat ze  niet beter weten. Hetzelfde geldt voor de Filipijnen. Al lijken de Filippino’s bewuster bezig te zijn met hun omgeving. Er zijn al vele groene organisaties te vinden die kleine stapjes zetten naar een betere toekomst.

Shirley-2-2
Filipijns bakkertje, “Say no to plastic bags”

Wat kunnen wij doen?:

 • Het lege plastic-flessen overschot is in veel landen een groot probleem, probeer je hier als reiziger bewust van te zijn. Koop een waterfles eventueel met filter die je kan bijvullen met (gezuiverd) water. Water laten bijvullen is ook nog eens een stuk goedkoper.
 • Neem geen plastic zakken aan voor je boodschappen (fruit). Neem je eigen stoffen zak mee als het nodig is.
 • Gebruik zo min mogelijk toiletpapier. In de meeste landen is geen degelijk rioolsysteem.
 • Gebruik zoveel mogelijk “natuurlijke”, biologisch afbreekbare cosmetica. Beter voor je huid en beter voor het milieu. Denk ook bijvoorbeeld aan het chemische DEET, wat ook nog eens een aantasting is voor je huid. Vervang DEET voor een product met citronella, eucalyptus of citroengras. Ik gebruik de producten van ‘LUSH’ en heb op de Filipijnen super fijne biologisch afbreekbare producten van ‘human heart nature’ gevonden. In Nederland zijn ook genoeg van dit soort producten te verkrijgen.
Shirley-3
Biologisch afbreekbare tandpasta 🙂

Bewuste keuze:

Ook het steunen van de lokale bevolking is een interessant onderwerp. Wil je als reiziger een steentje bijdrage tegen de armoede, kies dan niet voor een groot resort opgezet door iemand die meestal niet uit de omgeving zelf komt. Denk aan een reis naar een ontwikkelingsland geboekt via TUI, een grote Duitse reisorganisatie waar Holland-international en Kras ook onder vallen. Boek je bij zo’n organisatie dan weet je zeker dat maar maximaal 1/5 van jouw geld in het bewuste land terecht komt. (bron: reizen met respect, Hans van de Veen)

Wat kunnen wij doen?:

 • Kies liever voor een klein guesthouse, B&B of eco-cottage, in handen van een local.
 • Hetzelfde geldt voor restaurantjes en touroperators. Op die manier steun je de lokale bevolking die het meestal niet erg makkelijk hebben hun hoofd boven water te houden tussen alle mega bedrijven. Het scheelt je vaak ook een hoop geld.
Shirley-1
Filipijnse boys

Activiteiten:

Een laatste punt van aandacht zijn alle niet eco-vriendelijke activiteiten die worden aangeboden, enkel en alleen om veel geld te verdienen aan toeristen. Denk aan de gevreesde tijger tempel in Thailand waar een tijgerwelp bij zijn moeder wordt weggehaald om met de toeristen op de foto te kunnen. Ook zorgt dit ervoor dat de moeder sneller drang krijgt om opnieuw zwanger te worden. Of zoals in mijn vorige blog de walvishaaien die in Cebu die worden gevoederd wat hun natuurlijke migratieproces verstoort, en zo zijn er nog vele voorbeelden. Denk goed na voordat je beslist om zulk soort activiteiten te ondernemen. Ik ben zelf in het verleden ook schuldig geweest aan zulke activiteiten. En ik ben blij dat ik nu beter weet.

Wat kunnen wij doen?:

 • We proberen zo veel mogelijk eco-tours te boeken. Het leuke is dat dit steeds meer wordt aangeboden. Ook hier geldt dat je soms iets meer moet zoeken, maar de ervaring is vaak beter.

Natuurlijk kunnen we nog veel meer doen. Bewustwording is een eerste stap.

Liefs Shirley 2

Take nothing but pictures, leave nothing but footprints.

 

 

 

6 gedachtes over “Laat geen negatieve voetafdruk achter

 1. Hoy Shirley
  Wat jij nu schrijft dat is natuurlijk al lang zo,maar nu wordt je met je neus er op gedrukt.
  Het is niet overal rozen geur en manen schijn.Maar jullie hebben er wel oog voor,dat vind ik geweldig.
  Je leert hier net wat je schrijft best veel van.Maar vergeet niet er ook van te genieten.
  Liefs Oma

  Like

 2. Er word gezegd verbeter de wereld en begin bij jezelf goed bezig lieverd misschien toch wat meegekregen van thuis mams die al het afval apart houd meer van de dieren houd die in de vrije natuur leven ja zo hoort het helemaal gelijk en goed dat het gezegd word dan raakt het toch en zet het aan het denken. Liefs mam

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s