Top 10 Gezondheidsvoordelen van Yoga

Afvallen, een sterk en flexibel lichaam, glanzende mooie huid, evenwichtige geest, goede gezondheid. Waar je ook naar zoekt, in yoga kun je het misschien wel vinden. Ik maakte een aantal jaar geleden kennis met yoga maar na een jaar wekelijks les te hebben gehad, merkte ik  nog altijd geen verschil. Ik gaf op, maar het bleef altijd in mijn gedachten. Ik begon een maand geleden opnieuw en nu ik dagelijks variërend van 10 minuten tot anderhalf uur yoga doe zie ik de voordelen van deze bijzondere body & mind workout.

Shirley-0338
Seated forward fold (armen moeten gestrekt)

Hier de 10 grootste gezondheidsvoordelen van Yoga in het dagelijks leven.

1. Body&mind. Je bent volkomen gezond als je niet alleen fysiek maar ook metaal fit bent. “Gezondheid is niet enkel de afwezigheid van ziektes, het is een uiting van het leven, hoe vreugdevol, geliefd en enthousiast je bent.” Yoga: houding, ademhalingstechnieken en meditatie zijn een volledige training van lichaam en geest.

2. Gewichtsverlies. Yoga (zelfs de minder intense variaties) helpt het lichaamsgewicht op peil te houden. Dankzij calorieverbranding en stressvermindering spoort yoga ook aan tot gezonder eten en leidt het tot een gevoel van lichamelijk welzijn en zelfvertrouwen.

Shirley-0347
L stand (knie moet gestrekt)

3. Stress vermindering. Een aantal minuten yoga per dag, kan een goede manier zijn om je dagelijkse portie stress flink te verminderen. Yogahoudingen, ademhalingstechnieken en meditatie zijn effectieve manieren om te ontspannen. Verder verzacht yoga symptomen van angst, depressie, vermoeidheid, astma en slapeloosheid.

4. Innerlijke rust. We houden er allemaal van om rustige en serene plaatsen te bezoeken rijk aan natuur. Een wandeling door het bos of over het strand. We realiseren ons te weinig dat we ook rust kunnen vinden in onszelf. Als je elke dag een aantal minuten tijd neemt kun je elke dag een kleine vakantie ervaren. Yoga is één van de beste manieren om een verstoorde geest te kalmeren.

5. Kracht. Bij yoga asanas (houdingen) wordt elke spier in het lichaam gebruikt, waardoor lichamelijke kracht toeneemt van top tot teen. Daarnaast versoepelt yoga de stramme spieren in het lichaam.

Shirley-0357
Headstand (knieën moeten gestrekt)

6. Bewustzijn. De hersenen zijn constant actief en verzonken in gedachten tussen de toekomst en het verleden, maar zelden in het heden Door je hiervan bewust te zijn kun je jezelf helpen om stress te vermijden en de geest te laten rusten. Yoga helpt dit bewustzijn creëren en brengen je gedachten naar het heden, waar het gelukkig en gefocust kan zijn.

7. Betere relaties. Yoga kan helpen om je relaties te verbeteren met je familie, ouders, of geliefde. Een geest die rustig, gelukkig en tevreden is, is beter in staat om om te gaan met gevoelige relatiezaken. Yoga en meditatie helpt de geest meer gelukkig en vredig te maken, wat een   positieve weerslag zal hebben op de speciale band met de mensen rondom jou.

Shirley-0343
Shoulder stand (benen moeten in een rechte lijn)

8.Verhoogde energie. Voel jij je vaak leeggezogen op het einde van de dag? Een paar minuten Yoga per dag is het geheim om je fris en energiek te voelen, zelfs na een lange dag. Een 10 minuten online begeleide meditatie helpt je enorm en maakt je weer fris en opgeladen in het midden van een hectische dag.

9. Lenigheid. Plan yoga in je dagelijkse routine en je zal profiteren van een sterk en lenig lichaam. Niet meteen, maar beetje bij beetje begin je de juiste spieren te gebruiken. Na een tijdje zullen de ligamenten, pezen en spieren verlengen, waardoor het lichaam meer verschillende poses kan aannemen. Daarbovenop  zorgt yoga voor een betere lichaamshouding, wat leidt tot het verzachten van nek- spierklachten.

Shirley-0346
Plow pose

10. Betere intuïtie. Yoga en meditatie hebben de kracht om je intuïtie te verbeteren zodat je beter aanvoelt wat, wanneer en hoe iets gedaan moet worden en positieve resultaten hiermee te halen. Het werkt. Je moet het enkel zelf ervaren.

Tip: Heb je net als ik (ernstig) korte hamstrings?, hierdoor kun je bijvoorbeeld onmogelijk je tenen aanraken bij een voorwaartse buiging en daardoor komt je rug altijd bol te staan. Na een korte periode van yoga beoefenen en mijzelf in bepaalde houdingen te pushen kreeg ik last van mijn onderrug. Nu kreeg ik van mijn personal trainer: Pieter, twee oefeningen om mijn hamstrings te trainen en het werkt. Ik word soepeler en mijn poses verbeteren. Dit zijn de oefeningen heel simpel maar effectief:

  • Benen tegen de muur. Ga plat op een yogamat liggen met beide benen in een hoek van 90 graden tegen een muur. Houdt deze houding vol voor 5-10 min. Herhaal dit 1 à 2 keer per dag.
  • Hamstring stretch. Ga plat op een yogamat liggen, buig je rechterknie richting je borst en plaats een handdoek/elastiek over de bal van je voet. Strek je voet richting het plafond. Strek beide hielen. Houdt dit 4 min vol en wissel dan van been. Herhaal dit 1 à 2 keer per dag.
Shirley-0341
Tree pose (de enige die goed is 😉

Mijn poses zijn verre van perfect, ik heb nog een lange weg te gaan. Onthoud dat yoga een voortdurend proces is. Dus blijf oefenen. Hoe meer je oefent en je erin verdiept, hoe meer je geniet van alle voordelen. Les volgen is de beste manier om in het ritme te blijven, maar daarbuiten moet je thuis ook dagelijks oefenen. Op youtube zijn ook honderden filmpjes te vinden van yoga-lessen van beginners tot gevorderden. Geef niet na 3 lessen op omdat je denkt dat je niet lenig of sterk genoeg bent. Geef je lichaam tijd, kleine stapjes vooruit is ook progressie!

Liefs Shirley 2

 

5 gedachtes over “Top 10 Gezondheidsvoordelen van Yoga

  1. Heel mooi geschreven en zeker waar alles staat met elkaar in verbinding ga het maar eens proberen maar heb niet zo,n mooie achtergrond prachtige foto’s leuk voor een yoga blad

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s