It’s more fun in the Phillippines

De Filipijnen, bestaande uit maar liefst 7107 eilanden. Van de 7.107 Filipijnse eilanden zijn er ongeveer 1000 bewoond. We kunnen helaas niet alle eilanden bezoeken, maar met twee maanden tijd kunnen we wel wat eilandhoppen. M’n snorkel-set zit inmiddels aan mijn gezicht vast geroest, de Filipijnen hebben een prachtige onderwaterwereld en die wilden we dan ook zo vaak mogelijk bewonderen. Van schildpadden tot bijzondere haaien, it’s more fun in the Phillippines!

Island by island

Luzon

Manila:

Voor veel mensen en zo ook voor ons is dit de plaats waar het allemaal begint. De hoofdstad ligt in de grootste provincie Luzon. Manila heeft geen centrum en ik kan het dan ook met gemak beschrijven als een stad met flink wat chaos. Het is er druk met 1,7 miljoen inwoners. En het grootste gedeelte van de stad bevindt zich in armoede. Wij verbleven in Makati, het meest “normale” deel van de stad. Er zijn vast mensen die andere/ betere ervaringen hebben met Manila maar ik zou het niemand aanraden. Buiten dat hier een internationaal airport is, heb je hier niet veel te zoeken.

When things go wrong: 

Als Rachelle is gearriveerd in Manila willen we daar zo snel mogelijk weg, richting Palawan. We zoeken naar het goedkoopste ticket en vinden er 3 van €56 p.p. Het lijkt een goede deal en we (proberen) te boeken via Cebu Pacific, denk vooral niet dat dat makkelijk is want dit kan je zomaar drie uur van je leven kosten. Nadat we geen bevestigingsmail binnen kregen en we een telefoontje plegen blijkt dat de boeking niet is doorgekomen. Ik kijk voor nieuwe tickets en zie tot mijn verbazing dat de tickets nu €38 kosten. Dus boeken we de nieuwe tickets voor een betere prijs, bingo! Bepakt en bezakt staan we de volgende dag happy bij de incheckbalie, we kunnen eindelijk weg uit de drukke stad. Maar dan valt het engeltje van onze schouder zo op de grond, de vriendelijke baliemedewerker vindt het nodig om ons te vertellen dat onze geboekte tickets voor de volgende maand zijn en dat we voor €170 p.p. wel een nieuw ticket kunnen kopen. Even wil ik huilen, maar we zoeken z.s.m. een nieuw ticket aan de balies van alle potentiële airlines. We rennen van terminal 1 naar terminal 2 en daarna hop in de bus voor onze laatste kans bij terminal 4, maar het is te laat en zo eindigen we terug in een hotel in Manila met een ticket van €100 voor de volgende dag.

Tips:

 • Slaapplaats:
  • Z Hostel, als je tegen de herrie kunt van een rooftopbar
  • Zen Rooms Hotel, tikkeltje afgelegen maar netjes.
 • Eten: gewoon datgene dat je tegen komt 😉
Shirley-0320
Een Jeepney, met 23 Filipijnen zweten in de bus. Fantastisch!

Palawan

Puerto Princessa:

Na een klein uur vertraging komen we aan in Puerto princessa, De hoofdstad van het eiland Palawan wat tevens een provincie is. Palawan bekent van het programma: expeditie robinson. De provincie telt 1780 eilanden waarvan er een groot aantal onbewoond zijn. Nadat we eindelijk ons geluk hadden terug gevonden tijdens onze trip naar de walvishaaien zijn we een dag en nacht naar Sabang gegaan, 1,5 uur rijden vanuit Puerto. Hier vind je 1 van de 7 wereldwonderen namelijk “the underground river”, een vreselijk toeristisch boottochtje brengt je naar de ondergrondse rivier waar je vele vleermuizen en vogels kunt spotten. Het leuke van Sabang is wel dat je hier voor een spotprijs kunt blijven slapen in een simpel hutje om te genieten van het prachtige witte strand.

Tips:

 • Slaapplaats :
  • Sheebang Hostel, voor meer gezelligheid.
  • Uyang B&B, rustig gelegen.
 • Eten:
  • Kalui restaurant
  • Baywalk
Shirley-0279
Een Tricycle, goedkoop vervoer 🙂

Port Barton: 

Tijdens de Yoga retreat, vertrekt Pieter naar Port Barton, dit is het rustige eilandhop alternatief van El Nido. Hij doet een eilandhopping tour met overnachting op het strand en tijdens het snorkelen spot hij de eerste zeeschildpad. Port Barton ligt tussen Puerto Princessa en El Nido in, het plan was dan ook dat ik alleen vanuit Puerto met de bus naar hem zou komen, zodat we samen naar El Nido konden vertrekken. Maar nu bedacht ik mij ineens dat we ons visum nog moesten verlengen in Puerto en zo kwam het dat Pieter hetzelfde ritje twee keer moest maken. Ook wel geld en tijdsverspilling genoemd 😉

Tips:

 • Slaapplaats:
  • Besaga Lodge
 • Eten:
  • Besage Lodge
Shirley-5587
Islandhoppen in Port Barton

El Nido: 

Ken je dat, je bent op zoek naar een vakantie bestemming en via google vind je prachtige foto’s van die ene plek, dat moet wel een droombestemming zijn, denk je dan. Na de zoveelste busrit van 5 uur, waarbij we ook nog geconfronteerd worden met een dode, bebloede man onder een deken aan de kant van de weg, komen we eindelijk aan op paradijs El Nido. Iedereen praat er al weken over en daar zijn we dan. Ik zou het liefst een regel overslaan om de spanning nog wat op te bouwen maar het oordeel is duidelijk: wat een lelijke, ongeorganiseerde plaats. Het is al snel duidelijk dat als je iets moois wil zien moet je weg van deze plaats een bootje pakken en de zee op richting de kleine eilandjes; of naar een van de nabij gelegen stranden gaan. El Nido zelf heeft geen echt strand meer, het is een haven vol met boten om te gaan eilandhoppen. Eilandhoppen is hét werkwoord van El Nido. In elk straatje zijn ongeveer duizend aanbieders te vinden van vier verschillende tours. Met de originele namen; A,B,C en D. De populairste zijn A en C god mag weten waarom, het is sowieso geen aanrader. Om hier over te kunnen oordelen zijn we zelf op zo’n veel te toeristisch bootje gestapt en terwijl het laagseizoen was, kwamen we nog met tien boten tegelijk aan op dezelfde paradijselijke plaatsen, met namen als; big blue lagoon, secret lagoon, etc. Dit zouden de meest prachtige plaatsen op aarde kunnen zijn zoals je vaak op foto’s van andere op instagram en google ziet, als het niet zo druk zou zijn en de vissen je niet zouden bijten omdat ze zo gewend zijn aan mensen. De tip hier is: ga met een privéboot op een moment van de dag dat de andere boten weer terug in de haven zijn. Je betaald er een stuk meer voor (daarom deden wij het niet) maar de ervaring zal een stuk beter zijn.

Shirley-5607
Big Lagoon, net voordat ik bijna overvaren werd
Shirley-5603
De Barcuit Archipel, prachtig toch!

We verblijven twee weken in El Nido (Corong, Corong) en hebben dus rustig de tijd om de omgeving te verkennen. We huren bij het “Art Cafe” een clear kayak, en roeien met zicht op de bodem van de zee, richting ons eigen prive strandje “paradise beach” in de Bacuit Archipel, waar we leuk kunnen snorkelen. Daarna worden we helaas om de beurt ziek, wat niet geheel ongewoon is in de Filipijnen. Het advies om op te letten met wat je doet geldt hier toch niet echt, want dan kun je niets meer eten/drinken of douchen/tandenpoetsen. Als Pieter zich weer beter voelt begint hij aan zijn Freedive cursus maar ik kan helaas niet meedoen.

Shirley-0181
Kayak tocht

Voor slechts €10 kun je voor de hele dag een scooter huren en zo nog verder naar het noorden rijden. Onderweg kom je langs schattige dorpjes en prachtige natuur. Er is een mogelijkheid om te stoppen bij een waterval. Verwacht vooral geen Iguazu falls want tenzij je 45 min lopen naar de meest kansloze waterval leuk vindt, zou ik zeggen niet doen. Nacpan beach is een leuke stop om te doen, om te lunchen en even te relaxen op een mooi strand. Als je daarna nog 20 min verder rijdt vind je Duli beach, een iets rustiger alternatief.

Shirley-0204
Halo lichteffect, vlak voor Nacpan beach

Als je in het centrum van El Nido loopt krijg je van de tricycle bestuurders voldoende tips voor de omgeving, elke dag roepen ze wel een aantal keer “Nacpan beach sir?” of Los Cabanas Beach? We probeerden ons voor te stellen dat een taxi chauffeur in Antwerpen zijn raampje zou open doen en zou roepen, “moet ik jullie naar Gent brengen? “ Los Cabanas beach is ook een heel mooi strand om te verblijven niet te ver bij El Nido vandaan. Vanuit El Nido kun je prachtige, leuke en spannende dingen ondernemen en ik had het dan ook zeker niet willen missen. De foto’s op internet zijn gewoon niet zo relevant met de plaats.

Tips:

 • Slaapplaats:
  • Oscar’s Pension, Corong Corong (niet online te vinden) €10 p.p.
  • OMP hostel, El Nido town
  • Spin hostel, El Nido €25,p.p, te duur voor ons maar erg mooi!
  • Slapen in Los Cabanas
 • Eten:
  • Atmosphere restaurant, strand/haven El Nido
  • Art Café, als je geen zin hebt in rijst.
Shirley-0227
Los Cabanas beach

Visaya’s

Malapascua: 

Malapascua een klein eilandje helemaal ten noorden van Cebu. Vanuit Cebu rijdt je in 3,5 uur naar de ferry en dan vaar je in een half uurtje naar het eiland. Nadat de kapitein van de boot ons voor €2 had opgelicht kwamen we aan op een super mooi strand.  Een groot voordeel van de Filipijnen: de leukste/ goedkoopste accommodaties vind je hier niet op internet maar zoek je gewoon ter plaatse. Malapascua is het mekka voor duikers, je vindt hier iets uniek in de wereld, namelijk de tresher sharks. Ik vind hem een beetje op een kruising tussen een haai en een dolfijn lijken, hij heeft namelijk een iets te vriendelijk gezicht voor een haai. Helaas voor mij mag ik niet gaan duiken met de tresher sharks. Omdat de haaien alleen op 30m diepte te spotten zijn, moet je minimaal in het bezit zijn van een PADI open water, en daarbij een mini cursus doen om naar 30m te mogen duiken, als onderdeel van de PADI advanced curses.

Shirley-0246
Uitzicht vanuit onze cottage, niet slecht hé?

Pieter maakt meteen gebruik van de gelegenheid om zijn advanced cursus dan ook maar te behalen, dat kost hier namelijk toch maar €360 incl; materiaal, boeken en vijf duiken verdeeld over twee dagen. Eerst een opfrisser en dan de volgende ochtend om 4.00 datgene waar het allemaal om gaat: duiken met de tresher sharks. Waarom zo vroeg vraag je je af? Nou dat is omdat de haaien om 5.00/5.30 uur zich op één bepaalde plaats laten wassen door andere visjes, elke dag weer, bijzonder toch? Goed ik wens hem alle geluk en draai mij nog eens op m’n zij. Als hij terug komt kijkt hij alles behalve blij, een iets minder goede duikster waar hij samen mee naar beneden moest gaan, heeft ervoor gezorgd dat het ongeveer een half uur duurde voordat ze eindelijk op de plaats waren waar ze moesten zijn. En toen ze daar eindelijk waren was haar zuurstof op en moesten ze snel terug naar boven gaan, zonder een enkele haai te hebben gezien. Bummer, gelukkig heeft de duikschool www.treshersharkdivers.com begrip voor de situatie en geven ze hem de volgende dag een herkansing. Weer om 4.00 opstaan en terug keren met een extra portie wallen en een grote glimlach: 5 haaien gezien!

Shirley-0260
Zonsopkomst, richting Treshersharks
Shirley-20
De Treshershark

Aan de andere kant van het eiland ligt een Japans wrak ongeveer 300m uit de kust en we maken een leuk snorkel tripje daar naartoe. De volgende ochtend pakken we samen nog een yoga-les mee bij het Bueno Vista hotel. Veel meer is er op dit eiland niet te doen.

Tips:

 • Slaapplaats:
  • HPC, verborgen tussen de resorts op het strand. €10 p.p. voor een eigen cottage met ventilator.
 • Eten:
  • Amihan restaurant & pizzaria, beste Italiaan ever!
Shirley-0252
Andere kant van Malapascua

Bohol:                                                                                                                                                          

Dit eiland is vooral bekend omwille van de schattige Tarsier aapjes en de bekende Chocolate hills.

Panglao:

Onze eerste stop was in Panglao, een apart kleiner eilandje dat in het Zuiden verbonden is met Bohol met 2 bruggen. We verblijven vlakbij Alona beach. Een gezellig strandje/haven vol restaurantjes. Verwacht hier geen paradijsachtig strand.

Waarom dit één van ons favoriete plekjes was op de Filipijnen? Een half uurtje varen vanuit Alona ligt Balicasag eiland, bekent om zijn prachtige duikspots. Maar wij besloten gewoon te snorkelen. Het koraal is er prachtig en ligt tussen de vijf en tien meter diep. Het eiland bevat 5 dicht bij elkaar gelegen ‘spots’. Eén daarvan is turtle point, raad eens welke lievelings onderwaterdieren ik daar zag. Zeeschildpadden grazen van het gras dat op de bodem groeit. Meerdere malen zwemmen we achter ze aan, prachtig!

Shirley-52
Is ze niet prachtig?

Tips:

 • Slaapplaats:
  • Chill-out guesthouse, vlakbij Alona beach (10 min lopen) €14 p.p.
 • Eten:
  • Bee-farm, biologisch eten.
  • Oasis resort, aan het strand bij een duikschool. Veel keuze.

Shirley-0311

Shirley-0314
Jummie ijsjes, geen koeien maar kokosmelk 🙂

Loboc rivier:

Na een weekje besloten we naar Bohol zelf te gaan. Hier verbleven we in Nuts Huts, aan de Loboc rivier. Een avontuurlijk verblijf verborgen in het woud, de perfecte locatie om de omliggende trekpleisters te bezoeken. De accommodatie zelf was helaas heel erg gedateerd.

We besloten een scooter te huren en naar de Tarsiers te gaan kijken, dit zijn heel kleine primaten met grote ogen, een beetje zoals een schattige Gremlin. Je kan ze bezoeken in the Tarsier Conservation Area, dit is helaas een vrij dieronvriendelijk verblijf. Gelukkig kan je ook naar de Philippine Sanctuary  waar ze in het wild verblijven. Helaas was er die nacht veel regen gevallen en de weg ernaartoe bestond ineens uit een modderweg. De onvermijdelijke scooter val. Helemaal onder de modder lopen we door het parkje. Het personeel gaat elke ochtend een paar uur op pad om ze te spotten, en zo kunnen wij er 5 bewonderen.

Shirley-5620
Tarsier
Shirley-0439
Rijstveld onderweg naar Chocolate Hills

Daarna reden we door naar de Chocolate Hills, de wereldberoemde heuvels op Bohol. Aangekomen op het viewpoint betaalden we entree om de trappen op te kunnen voor een mooi uitzicht. Wij vonden het niet lelijk, maar toegegeven: been there, done that. We sluiten ons toeristisch dagje af met een ritje zipline over de rivier, joehoee. We besluiten eerder weg te gaan uit het woud; muggen, lelijke kamer en er was niets meer te doen voor ons.

Tips:

 • Slaapplaats:
  • Fox and the Fireflies, moderner dan Nuts Huts (bij ons volgeboekt)
Shirley-0424
Lekker de toerist uithangen
Shirley-0446
Pieter op de Zipline, hoogtevrees!

Pamilacan:

Een klein eilandje op een uurtje varen vanuit Baclayon. We verblijven in een Bed & Breakfast van Mary, een super lief Filipijns vrouwtje die ons met de boot komt halen. Ik heb werkelijk nog nooit zulk mooi koraal gezien als hier. Het is zo kleurijk en veel. We blijven maar één nachtje en staan vroeg op om met een klein bootje dolfijnen rond het eiland te gaan spotten. Ik heb in de afgelopen jaren al meerder pogingen gewaagd om dolfijnen te zien maar nooit met succes, maar deze keer was het raak, we zagen een groep van zeker 40 dolfijnen rustig zwemmen en kunstjes doen. Dolfinarium is er niets bij.

Shirley-0469
Een vliegende dolfijn, perfect shot!
Shirley-5741
Op de achtergrond Pamilacan Island
Shirley-5661
Nog eentje dan 🙂
Shirley-5776
Uitzicht vanuit onze cottage op Pamilacan

Weer:  

De Filipijnen hebben een tropisch klimaat. Van maart tot en met mei is het in grote delen van de Filipijnen erg warm en droog oftewel het droge seizoen. Het is daarmee ook het meest populaire seizoen voor vakanties en reizen, het is druk op de stranden en de prijzen zijn hoger. Daarna valt van mei tot oktober in grote delen van het land veel regen, ook wel moesson of regenseizoen genoemd. Dit is automatisch toeristisch laagseizoen, het is rustiger en de prijzen dalen. Een groot deel van de Filipijnen bevindt zich in de zogenaamde tyfoon-gordel, gemiddeld trekken jaarlijks acht à negen tyfoons direct over Filipijns grondgebied. Onze ervaring is, dat het weer hier echt niet te voorspellen valt. Mijn Iphone zegt dat het elke dag onweert en regent, wat vaak ook zo is, maar soms maar een uur soms op een plaats een km verderop. Het viel ons goed mee om in het regenseizoen hier te zijn. Je kan geluk hebben of niet, zie de regen als een verfrissende douche.

Shirley-0317
Filipijnse villa 🙂

Funny Facts:

» Filipino’s durven/kunnen geen nee of ik weet het niet zeggen. Mochten ze de weg dus niet weten als je daarnaar vraagt, dan geven ze toch antwoord. Meestal dan wel een totaal verkeerde richting uit.

» Filipino’s herhalen je bestelling en zeggen ook dat ze dat gaan doen. Makkelijk als je weer eens iets vraagt wat niet op de kaart staat of een aanpassing doet, dan weet je zeker dat ze het heeft begrepen.

» Rondom je bier/frisdrank-flesje zit een servetje, geen idee waarom. Hygiene?

» In een restaurant krijg je meestal alleen een vork en een lepel. Heeft iets te maken met toen de Filipijnen nog een kolonie van Spanje was en messen verboden waren.

» Basketbal is het hier helemaal. Na een potje basketbal gekeken te hebben in een donker zijstraatje, belanden we in de zondagavond katholieke bijeenkomst. Een gebed van een half uur naast het basketbal-plein.

» Tampons worden niet in reguliere supermarkten/ apotheken verkocht. Neem er zelf voldoende mee. Hier heb ik ze wel gevonden; onder het art-cafe in El Nido, bij de Organic food store in de Cebu Mall.

» De ATM’s zijn vaak leeg, of helemaal niet aanwezig. Zorg voor voldoende cash als je een werkende ATM hebt gevonden. Vraag desnoods wanneer ze worden bijgevuld. Het maximale af te halen bedrag is PHP 200.000 dat is €400

» De beste, zoetste mango’s en ananas vind je in de Filipijnen.

» Verder zijn Filipino’s super vriendelijke en spreekt bijna iedereen goed Engels.

Lang verhaal, hopelijk heb ik je niet verveeld.

Shirley-0387

There comes a point in your life when you need to stop reading other people’s books and write your own story,  Albert Einstein

Liefs Shirley 2

 

 

 

 

 

 

9 gedachtes over “It’s more fun in the Phillippines

 1. Je hebt mij niet verveeld hoor! Heerlijk om te lezen en wat ik zo leuk vind is dat je zo eerlijk bent. Dat het niet ALTIJD zo geweldig en mooi is als internet doet geloven. Neemt niet weg hoeveel mooie dingen jullie meemaken natuurlijk. Geniet van jullie ervaringen…. X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s