It`s raining pipesteels in Auckland

Eindelijk heb ik weer tijd om jullie op de hoogte te brengen van wat ons de afgelopen twee maanden heeft beziggehouden. Op 7 juli kwamen we aan op Auckland airport, Nieuw Zeeland. Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en in de winterperiode heeft deze stad het zachtste klimaat. Ondanks dat dit de grootste/drukste stad is is het niet de hoofdstad, dat is namelijk Wellington gelegen in het meest zuidelijke punt van het noorder eiland. We hebben het super druk gehad met het regelen en organiseren van ons leven hier. We gaan hier namelijk niet zoals in de vorige landen gewoon wat rondreizen, nee we gaan ons hier settelen voor een onbepaalde periode. Nou ja onbepaald, ons working holiday visum verloopt over precies 12 maanden. Het organiseren van een leven aan de andere kant van de wereld verloopt ongeveer zo:

Waar willen we wonen?

Dit was een belangrijke vraag die we onszelf stelden toen we nog in de Filipijnen waren, niet geheel onbelangrijk was het feit dat we hier aankwamen in de winter. Zoals je misschien weet bestaat Nieuw-Zeeland uit twee aparte eilanden, om het te verduidelijken het Noorder en het Zuider eiland. Nu zijn deze twee eilanden wat betreft het weer toch wel wat verschillend van elkaar. Op het zuider eiland stond Queenstown op het lijstje, een “stad ” dat bekent staat als één van de mooiste steden ter wereld. In de winter zijn hier veel mogelijkheden om te gaan wintersporten wat dan ook een aantal werkgelegenheden zou kunnen bieden. Maar goed het is hier dan ook rond de 0-5 graden de hele winter. Dan was er Auckland de havenstad op het noorder eiland, de grootste stad van Nieuw-Zeeland met een inwonersaantal van ongeveer 1,4 miljoen (totaal aantal inwoners Nieuw Zeeland 4,4 miljoen). Meer kans op werk en de doorslaggevende factor: de temperatuur gedurende de winter is 10-15 graden.

auckland-3635
Mision Bay, 10 min rijden vanuit de stad.

Waar gaan we slapen?

Auckland it is, maar wat nu? Een appartement huren, in een hostel slapen, werken voor accommodatie? Veel mogelijkheden, maar we hadden een doel en dat was geld verdienen en sparen. Misschien was dat een beetje te naïef, hoe meer we lazen over Nieuw-Zeeland hoe meer we ons besefte dat dit een grote uitdaging ging worden in een land zoals dit. Maar een uitdaging betekent dat het niet onmogelijk is, dat je niet perse $300 per week moet uitgeven aan een dak boven je hoofd. Hoe dan vraag je je, misschien af. De oplossing kostte ons $50, we schreven ons in voor housesitting. Pardon? Housesitting betekent niets meer dan op het huis passen van iemand die bijvoorbeeld op vakantie gaat voor enkele dagen, weken of maanden. Meestal hebben deze mensen huisdieren en gaat het er vooral om dat je goed voor de dieren zorgt. Wat kost housesitting dan? Niets, soms vragen ze om een kleine bijdrage voor internet of gas/water/licht. Ik begrijp zelf ook niet goed waarom mensen dit doen 🙂 Na de inschrijving op de website is het zoeken naar een geschikt huis. We zochten iets in of rond Auckland, voor langere periode. We hadden geen zin meer om elke week te verhuizen. Omdat we niet meteen iets geschikt konden vinden namen we een AirBnB wat nog redelijk goed betaalbaar was. We verhuisden drie keer en toen vonden we na twee weken eindelijk een geschikte housesit. Een koppel met baby, hond en twee katten ging voor drie weken naar Nederland (zij is oorspronkelijk Nederlandse) om Oma voor de laatste keer op te zoeken. Daarna zouden ze een week naar huis komen en dan nog twee weken naar Australie voor een bruiloft. In totaal dus 6 weken gratis wonen in een prima groot huis met wat gezelschap. Na een eerste ontmoeting stond het vast, we gaan het doen!

auckland-3646
Ons tijdelijke huis 🙂

En dan werken?

Niet dat ik er na zes maanden vrijheid echt om stond te springen, maar m’n spaarvarken begon redelijk leeg te raken. Werken stond op de planning voor Nieuw-Zeeland, dus moest er moeite gedaan worden. Vanuit de Filipijnen zochten we online al naar enkele backpackers jobs. Ik reageerde op een stuk of 15 vacatures via backpackersboard en seasonaljobs en zocht wat serieuzere jobs op seek. Maar ik kreeg geen reacties. Aangezien ik geen zin had om héél veel moeite te doen gaf ik m’n zoektocht snel op en had bedacht dat het vast makkelijker zou zijn als ik ter plaatsen was.

Eenmaal in Nieuw-Zeeland begon ik mij wel een beetje zorgen te maken. We praten er al maanden over “werken in Nieuw Zeeland” maar hoe dan?. Het fruitpluk seizoen begint pas in januari en het meeste werk dat voor backpackers wordt aangeboden is in ruil voor accommodatie. Wij willen geld sparen, een bed hebben we al. En dan is er nog mijn Engels, we spreken het al heel de reis, maar tijdens je werk moet je vocabulaire toch wel iets uitgebreider zijn dan die woorden die ik de afgelopen 6 maanden gebruikt heb. Ik maakte me serieus zorgen over dit punt. Op de middelbare school heb ik mij erdoorheen gesleept met spiekbriefjes en afkijken. Op het MBO kwam ik er redelijk goed vanaf met een werkstuk kopiëren en plakken van google. Maar daar had ik nu niets aan. In Nederland probeerde ik nog snel een thuisstudie Engels te doen, maar daarmee kwam ik ook niet verder dan tien bladzijdes. Goed, nu moest ik dus gaan solliciteren en werken in een taal die ik nooit goed beheerst heb. Ik schaam me dood dat ik dit moet zeggen, want wie spreekt er nu geen Engels? Dit is in ieder geval eindelijk eens een goed leerproces voor mij, nu moet het en kan ik er niet omheen. Goddank slaat Pieter zijn Engels wel ergens op en kon hij mij helpen met het maken van een CV en motivatiebrief.

We kwamen er al snel achter dat je in Nieuw Zeeland voor bijna elk beroep een specifiek Nieuw-Zeelands certificaat nodig hebt, zelfs als je vuilnis van straat wil prikken (niet dat we dat wilden). Mijn plan om als barrista te gaan werken (I loveeeee coffee) ging dus aan m’n neus voorbij. Wil ik dan toch weer als schoonheidsspecialiste aan de slag? (Ik had gezworen nooit dit beroep nog voor een baas te doen) Ja, waarschijnlijk is dat mijn enige kans op succes. Ik zocht naar de grootste, bekendste, beste salons van Auckland en kwam uit op twee bedrijven met beide meerdere locaties: “About Face” en “Forme Spa”.  Nu is het toevallig zo dat Forme met het merk Babor werkt, waar ik bij mijn vorige werk “Centre du Lac” ook al zes jaar mee gewerkt heb. Ik werd toch wel weer enthousiast en stuurde naar beide m’n cv met een prachtige Engelse motivatiebrief. Nog geen 24 uur later ging de telefoon met de vraag of ik bij Forme Spa op gesprek wilde komen! Oeps dat had ik eigenlijk niet verwacht, ik voelde mij totaal niet goed voorbereid, maar natuurlijk ging ik op gesprek. Zenuwachtig als ik was verliep het gesprek best wel goed en een week later was ik aan het werk. Zo snel kan het dus gaan. Inmiddels ben ik al weer bijna een maand aan het werk en gelukkig bevalt het goed, m’n collega’s zijn allemaal super vriendelijk en mijn taal verbetert elke dag. Het is vreemd om na al die tijd weer in een werkritme te zitten, maar de dollars die elke twee weken op mijn rekening worden gestort zijn meer dan welkom!

En Pieter dan?

Het scenario dat Pieter veel eerder dan mij een baan zou hebben omdat hij zichzelf wel fatsoenlijk kan presenteren speelde zich vaak in m’n hoofd af. Na het versturen van maar liefst 65 sollicitaties is Pieter sinds een aantal dagen te vinden in NextGen Een high quality fitness dichtbij het centrum van Auckland. Omdat hij een baan zocht als Personal Trainer, duurde het uiteindelijk iets langer om aan het werk te komen,  het feit dat hij enkel een visum heeft voor een jaar en hij als ZZP’er aan de slag moet maakt het allemaal ingewikkeld. Met zijn doel al bijna gericht op werken in een winkel als tweede optie was er nog één gesprek met een fitness. Vol ongeloof vertelde hij me toen ik uit mijn werk kwam dat hij daar aan de slag mocht! Jaaa, Pieter heeft ook een baan en wat voor één, hij gaat als zelfstandige aan de slag als PT, ik ben nu al super trots op hem.

auckland-3636
Samen een dagje vrij, genieten van de winterzon!

En wat nog meer?

Auckland is deze winter erg nat, het regent heeeeeeel veel, het leuke is dat het bijna nooit zoals in Nederland de hele dag grijs is en regent. Het zijn meer buien met tussendoor een glimp van de zon. We hebben ook een fiets gekocht, maar omdat Auckland gebouwd is op 50 vulkanen is dat een behoorlijke uitdaging. Mijn werk is momenteel 45 min rijden vanaf ons thuis, het openbaar vervoer in Auckland is vreselijk slecht en omdat we als het zomer wordt door Nieuw Zeeland willen reizen dachten we dat het slim was om een auto te kopen. Dus hebben we dat gedaan, we kochten een Toyota Hiace uit 2003 voor $7000.  Het is geen schoonheid maar hij was al zo goed als klaar om te reizen met een bed en een klein keukentje. We willen er nog een aantal dingen aan veranderen om hem iets gezelliger te maken. Deze auto is “self-contained” wat betekent dat je in niet perse op campings moet overnachten. Nieuw -Zeeland is een streng land wat wildkamperen betreft, het is erg trots op haar natuur (terecht) en wil vervuiling zo veel mogelijk beperken. Je auto is self-contained als het tenminste stromend water heeft, met een afvoer van vuil water in de auto naar een andere container; en je moet een toilet hebben. Daarbij moet je dit laten controleren voordat je een sticker krijgt op de auto en dit kost natuurlijk ook weer geld. Wij kochten de auto kant en klaar en moesten dit dus niet meer laten checken.

auckland-3637
Samen de auto schoonmaken

Verder moet je om te mogen werken een IRD nummer aanvragen wat eigenlijk je belastingnummer is, als je dit aanvraagt duurt het 5 tot 10 dagen voordat je het binnen krijgt. Meestal kun je na het aanvragen wel al beginnen met werken maar kan je pas betaald worden als ze het nummer hebben. Daarnaast moest je natuurlijk een rekening openen in Nieuw Zeeland, dit is super easy. Dan nog een nieuw telefoonnummer en we zijn al redelijk ingeburgerd. Nieuw-Zeeland is zoals je misschien wel weet een land zoals Nederland of België. De supermarkten zijn vergelijkbaar met onze supermarkten alhoewel je hier $6 betaald voor een komkommer dat is ongeveer €4. Maar eten is dan ook bijna het enige waar we ons geld aan uitgeven. Gezond eten en soms een cappuccino. Uitstapjes maken we nog niet, waarschijnlijk het eerste echte uitstapje rond mijn verjaardag. Nieuw Zeeland moet een prachtig land zijn en we kijken dan ook heel erg uit naar de zomer en om in onze camper het land te gaan ontdekken. Voor nu werken we en op onze vrije dagen genieten van de warme winter zon. En een wandeling met onze nieuwe vriend Brock de Bullmastiff.

auckland-3638
Strong boy, jij mag kiezen wie 😉
auckland-3645
Honey, de poes 🙂
auckland-3643
Dol op aandacht

P.s: Volgende week vertrekken we naar onze volgende housesit voor 4 maanden, wij komen voorlopig nog niet thuis 😉

Travel, it’s the only thing you can spend money on that will make you richer.

Vanuit de andere kant van de wereld

Liefs Shirley 2

auckland-3642

 

12 gedachtes over “It`s raining pipesteels in Auckland

  1. Jullie krijgen al aardig een gezinsleven zo ,dan wel met hond en kat .Geweldig hoor ben trots op jullie hoe jullie het aanpakken allemaal .Straks genieten van het opgestuurde servies in jullie rijdend huis . Het was weer mooi om te lezen lieverd.

    Geliked door 1 persoon

  2. Wij zijn blij weer wat van jullie te lezen.Hier genieten we van ,het was weer een boeiend verslag..
    Een fijne tijd in Nieuw Zeeland,we kijken uit naar een volgende keer.
    Liefs Oma en Kees

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s