Vegan?

Oh my god! Ik, Vegan? Ik vond veganisme vreemd, overdreven gedoe en ik was ervan overtuigd dat het niet gezond kon zijn (die overtuiging had ik zelf verzonnen). Misschien is dit precies wat jij nu denkt (waarschijnlijk). Maar waarom begin ik er nu dan over? Voeding interesseert mij meer dan alles sinds een jaar of twee. Ik praat er graag over, lees er over, kijk documentaires en ja ik overdrijf er misschien wel in. Maar intussen zijn onze 50 triljoen cellen wel opgebouwd uit de nutriënten die we tot ons nemen. Dus wil ik graag de juiste voedingstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen om mij vitaal, fit en mooi te voelen.

Ja ja, blablabla denk je misschien al dat overdreven gedoe met voeding. Precies wat ik een aantal jaar geleden ook dacht. Toen ik nog met zakken chips voor de tv zat, niet sportte en vooral veel koekjes en ander bewerkt voedsel naar binnen werkte. Een korte omschrijving van hoe ik mij toen voelde: veel stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, ontevreden, laag libido en futloos. M’n haar was broos en ik had altijd een super onzuivere huid. Ik wist wel dat ik mij niet optimaal voelde maar zocht naar verkeerde oplossingen. Ik bedacht me nooit dat voeding mij anders kon laten voelen. Ik werd niet echt dikker (5kg meer dan nu). Maar “slank” zijn betekent niet “gezond” zijn. Ik had moeite met de opmerking “Maar jij hoeft toch niet gezond te eten, jij bent al zo slank” of “Doe eens normaal jij, straks word je nog dunner”. Want ja als ik “dik” was geweest en ik zou gezonder eten dan zouden meer mensen dat toejuichen toch? Support dat had ik nodig.Ik weet nu dat voeding wel degelijk een groot verschil kan maken.

Terug naar Veganisme. Wat is een veganist? Ten eerste een dood normaal mens (Ja, echt!) Een veganist gaat nog een stapje verder dan een vegetariër (geen vlees en vis) en behalve geen vlees en vis consumeer je niets van dierlijke afkomst. Geen eieren, zuivel en honing, maar ook geen kleding gemaakt van dierlijke afkomst; leer, wol, zijde, bont etc. Als je echt 100% wil gaan let je ook op bepaalde E-nummers van dierlijke afkomst en drink je geen wijn die niet vegan is (de meeste wijn is niet vegan).

Three reasons for me to go vegan

 • Numero uno:

Vele onderzoeken tonen aan dat de bio-industrie of vee-industrie de grootste milieu vervuilers zijn en zorgen voor de grootste uitstoot van broeikasgassen. Zelfs meer dan alle auto’s, treinen en vliegtuigen bij elkaar, is dat niet bizar?  Voor 1 stukje vlees wordt maar liefst 2400 liter water verbruikt! Je verbruikt gemiddeld 45 liter water per douchebeurt dat is dus 53,33 keer douchen! Geen idee wat je kan doen in die 0,33 keer. Maar dat is best wel shockerend toch? Vooral omdat hier geen aandacht aan wordt gegeven in de politiek. Het onderwerp is te gevoelig en partijen zijn bang kiezers te verliezen, zelfs bedrijven als Greenpeace etc, brengen dit onderwerp niet naar boven uit angst sponsors te verliezen.

 • Reden twee:

Dan nog het feit dat onze lieve consumptie-diertjes niet op de meest diervriendelijke manier door het leven gaan of aan hun einde komen. Dit weten de meeste mensen wel, maar het blijft een ver-van-ons-bed show. Zolang je zelf je kipje of koe niet hoeft te slachten lijkt dit ons niet zo veel uit te maken. Op dierendag knuffelen we eens goed met onze kat of hond maar schuiven we s’avonds wel een biefstukje of spaghetti bolognese naar binnen. Na het zien van deze documentaires ging ik daar toch wel anders over denken.

 • Earthlings
 • Cowspiracy
 • Forks over knives

“The most difficult part of being vegan is waking up at 5am to milk the almonds..”

 • Reden drie:

En als laatste nog de gezondheid, daar kan ik een heel blog aan wijden maar dat zal ik nu niet doen. Feit is dat Pieter en ik zeker (nog) geen veganisten zijn. Flexitariërs is voor nu het beste woord om onze levensstijl te omschrijven. We eten (bijna) geen vlees of vis, dat betekent dat we het nooit in huis halen, behalve als we buiten de deur eten 1x per maand of minder. We kopen geen eieren en geen zuivel. Wat ik belangrijk vind is dat we ons er nu goed bij voelen. Ik heb veel meer energie en sta niet meer moe op. M’n haar is voller en langer dan ooit (ook al ben ik al een jaar niet bij de kapper geweest!) M’n huid is alleen slecht in een bepaalde periode in de maand 😉 allemaal fijne voordelen. En ik hoor je denken kom je nu geen voedingstoffen tekort? What about you? Ik denk dat ik meer voedingstoffen binnenkrijg dan ooit tevoren. Maar hier kunnen we het later nog eens over hebben.

Wie weet ben ik over een tijdje wel een echte “vegan” voor nu is dat nog een beetje te veel. Ik vind de stempel ook niet zo leuk, voor mij is het niet zwart/wit. Ik streef naar een 90% vegan leefstijl en dat zal mij zeker lukken! I’m only human after all.

“Being vegan doesn’t make me better than anyone else, but it does make me better than I used to be”

Liefs Shirley 2

nog steeds vanuit Nieuw-Zeeland 🙂

2 gedachtes over “Vegan?

 1. Is prima dat jij je daar goed bij voelt. En respect voor dieren hebben is altijd al goed geweest. En je kan daar zo mee omgaan als je zelf wil. Respect naar onze medemens is vaak veel moeilijker,
  Iedereen vind wel iets en daarmee zijn dan vervolgens andere het niet mee eens. Dus gaan we proberen te lobbyen om ander mede mensen aan onze zijde te krijgen. Dat spel speelt iedereen. Dus ook de milieu groepen en de politiek maar ook jij en ik. Maar alles in het leven heeft een rangschik plaats ik ben dan ook blij dat er mensen zijn die af en toe aan de boom schudden. En de rangschikking eens goed overhoop halen. Ik hoop dat je het blijft doen. Want niemand wil zijn plaats opgeven maar als de wereld niet veranderd is er een onzekere toekomst daar ben ik van overtuigd. Ga zo door!!!

  Like

 2. Ik ga de films maar niet kijken daar word ik heel verdrietig van denk ik .Ik vind het heel dapper van je dat je zo strijd voor alles en je inzet voor de dieren Het zet toch die dit leest aan het denken.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s