DIY Kombucha

Gooi je flesjes yakult maar in de prullenbak, het is tijd voor echt gezonde probiotica. Kombucha wie? Ik had er nog nooit van gehoord voordat we in Nieuw-Zeeland aankwamen. Hier is kombucha erg populair en ik begreep dat het in Nederland ook steeds populairder wordt. Kombucha is gefermenteerde groene of zwarte thee, dat voor een aantal fijne gezondheidsvoordelen zorgt.

Wat is Kombucha?

Kombucha wordt dus gemaakt van groene of zwarte thee, suiker, water en een zwam met een laagje kombucha thee. Een zwam? Deze zwam of scoby is een organisme op zich, het produceert allerlei stoffen, maar heeft ook voeding nodig en dat is suiker.  Suiker? maar suiker is toch niet gezond? Dat klopt, maar bij het fermentatie proces van kombucha wordt de suiker als het ware opgegeten door de zwam en vervolgens omgezet in zuren,gisten, enzymen, vitamine B en vitamine C.

img_4050
Scoby 🙂

Waarom is Kombucha gezond?

Zoals in alle gefermenteerde producten zit dit drankje vol met gezonde bacteriën oftewel probiotica. Maar waarom is het goed voor je?:

 • Probiotica nemen we vooral om de gezondheid van onze darmen te bevorderen, vooral na het nemen van medicatie (antibiotica) kunnen onze goede darmbacteriën behoorlijk verstoort of totaal verdwenen zijn. Dan is het zaak om te zorgen dat de darmen zo snel mogelijk terug in de juiste balans zijn om andere ziekte buiten de deur te houden. Kombucha kan daarbij een gunstige invloed hebben.
 • Het verbetert de spijsvertering. De enzymen en goede bacteriën helpen voedsel af te breken en verbeteren op die manier de spijsvertering en de opname van voedingsstoffen.
 • Het helpt je lichaam te ontgiften. De enzymen en zuren in het drankje zorgen voor een natuurlijke detox, dat vooral je lever ondersteunt.
 • Het is goed voor je huid. Het heeft zowel van binnenuit als van buitenaf een gunstige invloed op de huid. Als je het op de huid aanbrengt zal het werken als een samentrekkende tonic tegen een vette huid. Je kunt het ook goed gebruiken om huidschimmels mee te bestrijden.
 • Het verbetert je immuunsysteem. Kombucha is erg rijk aan antioxidanten. Deze versterken onder andere je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties en ziektes.

Hoe maak je zelf kombucha?

Benodigdheden voor 1 liter:

 • Twee glazen potten van 1 tot 2 liter.
 • Een stuk wit gaas/theedoek
 • Elastiek
 • Glazen maatbeker
 • 2 zakjes biologische groene of zwarte thee
 • 100gr biologisch rietsuiker
 • Een moederzwam +50ml kombucha thee (klik hier hoe je daaraan komt)
 • 950 ml zuiver koud water
img_4321kopie
Ingrediënten

Dit ga je doen:

 1. Breng 250ml water aan de kook in een steelpannetje, als het kookt zet je het vuur uit en voeg je de 2 theezakjes toe aan het water.
 2. Laat de thee 15min intrekken, haal de zakjes er na die tijd uit en voeg de suiker toe.
 3. Roer goed door tot de suiker helemaal is opgelost en het water goed is afgekoeld. Doe de thee in een glazen pot en voeg het zuiver water toe.
 4. Voel even met je vinger of het niet warm aanvoelt. Voeg de zwam met het laagje thee toe. (Laat de zwam voorzichtig in de pot glijden).
 5. Doe een stuk dubbel gaas of een theedoek met het elastiek om de opening van de pot. (zodat het gas kan ontsnappen, maar er geen stof in de pot komt)
 6. Zet op een donkere plaats op kamertemperatuur (in een kast bijvoorbeeld, die je niet veel open doet). En laat de kombucha 7 a 10 dagen fermenteren. Waarschijnlijk heeft er zich nu een nieuwe zwam in de pot gevormd (die kun je gebruiken of weer aan iemand geven die ook eens kombucha wil maken) Proef na 7 dagen of het al zuur genoeg is, zo ja dan is het klaar. Zo nee, dan zit er nog teveel suiker in en heeft hij nog wat meer tijd nodig.
 7. Giet het drankje voorzichtig over in de andere glazen pot. Zet de pot met deksel in de koelkast, de kombucha blijft ongeveer 4 a 5 dagen goed in de koelkast, hoe langer je hem bewaard hoe minder bubbels. Het fermentatie proces gaat in de koelkast gewoon door dus het kan zijn dat er een nieuwe zwam in je kombucha ontstaat (dit kun je gewoon opdrinken) Laat een laagje thee achter bij de achtergebleven zwam. Nu kun je weer opnieuw beginnen. Als je geen zin meer hebt om nieuwe te maken kun je je zwam met een laagje thee in de vriezer zetten. Nu gaat scoby slapen en kun je hem weer gebruiken als je weer zin hebt in nieuwe kombucha 🙂
img_4018
Niet storen!

Het smaakt uiteindelijk dus absoluut niet meer naar thee met suiker, maar naar een soort tonic drankje. Super lekker als je het mij vraagt. Een goede vervanger van een glas cola of champagne, want het bevat ook nog eens bubbels!

Als je het ook gaat maken, of je hebt nog vragen laat het dan weten, vind ik leuk!

Liefs Shirley 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s